Den bostadsbrist som redan finns blir därigenom större. Allt fler som inte har råd med bostadsrätt får en högre tröskel för att komma in på bostadsmarknaden.
Bostäder börjar i allt snabbare takt bli en bristvara i takt med att byggandet av flerbostadshus med hyresrätt mer eller mindre gått i stå. Dessutom har högeralliansen tagit bort de begränsningar av möjligheterna at omvandla hyresrätter till bostadsrätter som den förra s-regeringen införde.
Ändå har bostads- och finansmarknadsminister Mats Odell mage att säga att slår vakt om hyresrätten som upplåtelseform: "Hyresrätten är helt nödvändig", säger han verbalt, men hittills har han försvårat för hyresrätten.
I våra nordiska grannländer byggs idag cirka
20 000 lägenheter per år. Med tanke på befolkningsunderlag och efterfrågan borde det byggas minst 35 000 lägenheter per år i Sverige. I år i bästa fall 23 000. Men högern med Mats Odell, kd, i spetsen hoppas att marknaden ska lösa alla problem. Odell hotar dessutom med att sälja ut allmännyttan.
Det är alliansregeringens bostadspolitik. Verkställd av Mats Odell, kd, oroas föga av det minskade bostadsbyggandet Snart börjar det byggas hyresrätter igen, tror han. Tro och hopp tillhör kristdemokraternas vardag, men övertygar knappast en bostadssökande som söker en hyresrätt till en hygglig kostnad.
En bra bostad till en rimlig kostnad är en viktig rättvisefråga. I dag byggs det enbart bostäder till människor som har råd att betala en hygglig slant för sitt boende.
Det är framförallt de unga som drabbas. Fyra av tio unga vuxna i åldern mellan 20 och 27 år saknar idag egen bostad. Lägg därtill att bostadsbristen breder ut sig och att Sverige generellt har de högsta boendekostnaderna i Västeuropa. Sannerligen inget att yvas över.
Vad som ytterligare hänt är att bostadssegregationen ökat och att de grupper som har svårt att hävda sig i samhället även har svårt på bostadsmarknaden. Småbarnsfamiljer, invandrare och många äldre har hamnat i kläm när bostaden förvandlas till en vara på en marknad i stället för en rättighet. De resurssvaga hushållen har små chanser att hävda sig i den nya tidens bostadspolitik.
Det var i början av 1990-talet, när den förras högerregeringen satt vid makten, som avregleringen av bostadsmarknaden påbörjades. Nu slutför man jobbet.
Det är dyrt att bygga, det är dyrt att bo. I Stockholm håller hyresrätterna på att försvinna i innerstaden när allt fler fastigheter förvandlas till bostadsrätter för en välmående medelklass. En förvandlingsprocess som sprider sig över landet.
Bostadsfrågorna är så omfattande och bostadspolitiken berör de allra flesta av oss. Direkt eller indirekt. Vi har säkert alla i vår närhet som är på jakt efter en bostad. För en bostad måste vi alla ha. I stället för fler och billiga bostäder för alla byggs det färre och dyrare för ett fåtal.
I dag ökar klyftorna mellan dem som äger sitt boende och den som hyr en lägenhet.