Bostadsbristens Norrbotten

BOSTADSPOLITIK Igår släppte LO-distriktet i Norr Sverige en rapport om bostadssituationen i Norrbotten. Situationen i länet har förändrats snabbt. År 2000 uppgav samtliga kommuner att man hade ett överskott av bostäder. Idag är det sex kommuner som uppger att man har bostadsbrist och bara en kommun, Haparanda, har överskott på bostäder.

I minst sex av kommunerna i Norrbotten skulle det vara välkommet med fler byggkranar involverade i bostadsbyggen.

I minst sex av kommunerna i Norrbotten skulle det vara välkommet med fler byggkranar involverade i bostadsbyggen.

Foto: Robert Lundberg

Piteå2013-10-15 02:08
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den alltmer skriande bristen på bostäder har varit temat för många ledare på denna ledarsida. I huvudsak har situationen på riksnivå då berörts. När LO-distriktet i Norra Sverige nu släppt sin rapport kring bostadssituationen i Norrbotten kan man konstatera att bostadsbristen blivit ett alltmer påtagligt problem även i Norrbotten.

I riket som helhet har antalet kommuner som uppger att de har bostadsbrist ökat från 45 till 126. I Norrbotten är antalet kommuner som gått från bostadsöverskott till bostadsbrist under samma period sex stycken. Idag är det bara Haparanda som har ett överskott på bostäder. Av kommunerna i Älvdalen uppger Älvsbyn att man har balans på bostadsmarknaden, medan Arjeplog och Arvidsjaur har brist på bostäder. För Piteå kommun saknas uppgift i undersökningen.

Att bostadsförsörjningsansvaret enligt lag ligger på kommunen är oomtvistat. Men tyvärr är det inte så enkelt att lösningen på problemet står att finna på kommunal nivå. Frågan är nämligen intimt förknippad med den bostadspolitik som förs på nationell nivå. Många kommunala bostadsbolag drar sig för nyproduktion eftersom nivån på hyrorna riskerar att bli så höga att lägenheterna blir svåruthyrda. En av förklaringarna till detta är det borttagande av subventioner för byggande av hyreshus som genomfördes 2006.

LO-distriktet konstaterar i rapporten att staten måste ta ett betydligt större ansvar för bostadsmarknaden än man gör idag. Man konstaterar också att det är ett gyllene läge för särskilda insatser riktat mot bostadsbyggande i och med det arbetsmarknads- och konjunkturläge som råder. Satsningar på bostadsbyggande ökar efterfrågan och leder till lägre arbetslöshet. Samhällsvinsterna med ett ökat bostadsbyggande är alltså dubbla. Dels blir utbudet av bostäder större och dels så stimuleras arbetsmarknaden.

I rapporten föreslår LO att man i Sverige som helhet ska satsa 15 miljarder kronor på bostadsinvesteringar. Detta skulle enligt rapporten kunna leda till 26 000 nya jobb i landet. Utöver detta föreslår LO att man för att motverka bostadsbrist också ska införa ett tidsbegränsat investeringsstöd till hyresrätter och studentlägenheter. Man bör också se över möjligheterna att införa någon form av subventioner till energiinvesteringar i bostäder. LO föreslår också att ROT-avdraget tidsbegränsas men utökas så att det även omfattar hyreshus och bostadsrättsföreningar.

LO-förslagen är bra, faktiskt mycket bra, och skulle kunna bidra till bättre balans på den svenska bostadsmarknaden. Det skulle också underlätta för de ansvariga i Arjeplog, Arvidsjaur, Pajala, Gällivare, Luleå och Kiruna så att de vågar fatta beslut om nyproduktion av hyresrätter i den omfattning som krävs för att uppnå balans på bostadsmarknaden. Men så länge regeringen fortsätter bedriva samma passiva bostadspolitik som de gör idag kommer bostadsbristen bara att bli alltmer akut på många håll i vårt land. Så ser den bistra verkligenheten ut i bostadsbristens Sverige och i bostadsbristens Norrbotten.

Läs mer om