Början till en berättelse
Jobbtoppmöte. Mona Sahlin signalerar förändring av socialdemokratisk jobbpolitik. Partiet ska inte bara värna jobben, det ska också föra en jobbskapande politik med ökade satsningar på näringspolitik, forskning och utveckling.
Mona Sahlin ger starka signaler om en förändrig av socialdemokraternas jobbpolitik.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Både hennes tal och dokumentet som antogs vid mötet signalerade att förändring nu verkligen står högst på dagordningen.
Mest medieuppmärksamhet väckte diskussionen om entreprenörer, men det var bara ett av många exempel på förändringsviljan.
När Mona Sahlin till exempel betonade att socialdemokratin står för en jobbskapande politik, inte bara värnar om jobben, kan det låta som en självklarhet.
Men markeringen innebär en ny balanspunkt med konkreta konsekvenser för den socialdemokratiska politiken, exempelvis genom ökade satsningar på näringspolitik, forskning och utveckling.
Samma sak när Mona Sahlin poängterar att socialdemokraterna inte bara vill ha inkomsttrygghet utan också väldigt tydligt står för förändringstrygghet, det vill säga utbildning, återkommande utbildning och kompetensutveckling.
Här finns kärnan i en jobbpolitik som mycket väl kan bära över valet. Utgångspunkten är att globaliseringens snabba förändringar inte kan stoppas.
"Vi socialdemokrater måste istället vässa vår jobbskapande näringspolitik så att vi tar vara på möjligheten i förändringen", sa Mona Sahlin i sitt tal.
Ännu har förändringsbudskapet inte en slagkraftig form. Men det kan vara början till en socialdemokratisk berättelse.
En berättelse som handlar om hur vi tillsammans mer framgångsrikt möter utmaningarna i en värld som snabbt förändras.
Med hjälp av utbildning och återutbildning ges fler chans att delta. Fler kan ta mer kvalificerade jobb. Samtidigt måste extra ansträngningar göras för att få med de som står långt från arbetsmarknaden.
Det påminner om den klassiska socialdemokratiska parollen: Trygghet i förändringen.
Förflyttningen av det socialdemokratiska partiet kommer dock inte att gå problemfritt. Dels måste Mona Sahlin vinna de egna. Fortfarande finns många tillbakablickande socialdemokrater som tycker det är konstigt att socialdemokrater talar väl om företagande och företagare.
Och så detta faktum att djävulen ligger i detaljerna.
Det är lätt att i allmänna ordalag tala om ökat utrymme för entreprenörer. I praktiken är det betydligt svårare att hitta den rätta balansen i politiken - att förenkla och förbättra för entreprenörer och växande företag utan att samtidigt öppna dörren för oseriösa fifflare.
Avvägningen mellan inkomsttrygghet och förändringstrygghet är inte heller lätt. S-regeringen och facken brottades i många år med frågan om återkommande utbildning utan att lösa den.
Och hur ska de som i dag står utanför arbetsmarknaden kunna komma tillbaka? Åtskilliga tror att enbart utbildning inte räcker - vad är då socialdemokratins alternativ?
Många besvärliga frågor återstår alltså.
Men med besluten på jobbtoppmötet förflyttar Mona Sahlin i alla fall partiet ett par viktiga steg.