Borgs finansfiasko kostsamt för landet

FINANSKRISEN Åtskilliga tycks anse att regeringen skött finans-krisen bra. Även en del socialdemokrater har motvilligt gett sitt erkännande. För vad då?

Finansminister Anders Borg har pratat mycket, men inget åstadkommit för att lösa finanskrisen.

Finansminister Anders Borg har pratat mycket, men inget åstadkommit för att lösa finanskrisen.

Foto: ERIK ABEL / SCANPIX

Piteå2008-12-09 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
En sak är att rege-
ringen på ett godtagbart sätt hanterat insättargarantierna och Carnegies kris.
Men sin mest centrala uppgift - att garantera ett normalt flöde av krediter till företag och hushåll - har man ju misslyckats med
kapitalt.
Kreditmarknaden är djupfryst och har så varit i flera månader, med stora negativa återverkningar på produktion och sysselsättning.

I SVT:s Agenda 30/11 betonade Företagarnas Anna-Stina Nordmark Nilsson att det viktigaste just nu är att få igång de finansiella systemen så att kreditgivningen till småföretagen fungerar.
Nationalekonomen Assar Lindbeck säger i en intervju:
- Kreditmarknaden måste utan dröjsmål komma igång.
Samma kritiska otålighet uttrycks av Svenskt Näringsliv och Riksbanken.
Vad har då regeringen gjort?
Jo, den har pratat och pratat utan att ha åstadkommit ett enda dugg.

I slutet av oktober lanserades med stort buller och bång ett garantiprogram för att stärka den finansiella stabiliteten.
Programmet skulle sänka lånekostnaderna för hushåll och företag och ge större tillgång till krediter för företag och hushåll. Sa regeringen
Men i praktiken hände ingenting. En och en halv månad senare är läget fortfarande oförändrat.
Endast en bank, Swedbank, har gått med i garantiprogrammet. Även efter Riksbankens jumbosänkning av styrräntan kommer framför allt mindre företag att ha svårt att finansiera sig.

Hela hanteringen av kreditfrågan har präglats av okunnighet och bristande fingertoppskänsla. Finansminister Anders Borg verkar till en början inte ens ha förstått hur stora brister som fanns i garantiprogrammet. När han väl förstod valde han att skylla och skälla på bankerna - bland annat för deras höga bonusutbetalningar - istället för att förbättra förslaget.
Att ifrågasätta bankernas orimliga bonussystem är högst rimligt. Men inte om det görs för att skyla över egna misslyckanden.

På senare tid har Anders Borg gett EU-kommissionens byråkrati skulden för att kreditmarknaden inte fungerar.
Det må vara sant att EU-kommissionen drar fötterna efter sig. Men det är Anders Borg som är finansminister i Sverige. Det är han som är ansvarig för att kreditmarknaden inte fungerar här.
Om han nu inte fått gehör för sitt frivilliga garantiprogram borde han ju lagstifta istället.
Turerna kring garantiprogrammet reser stora frågetecken kring alliansens regeringsduglighet. Svensk ekonomi har fått betala ett högt pris för de månader som gått medan regeringen förgäves försökt tina upp den frusna kreditmarknaden. Garantiprogramsfiaskot visar också att Sverige har en finansminister som har hög svansföring i retoriken men låg leveranskapacitet i sak.
Den kombinationen bådar inte gott för framtiden.
Läs mer om