Borgerligt nej till lokala sjukhusplaner

Piteå2006-08-08 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 De borgerliga landstingspolitikerna i Norrbotten har skrivit ihop ett gemensamt valmanifest som presenterades vid måndagens Nolia-mässa i Piteå. Vårdalliansen, som de kallar sig, representerades av Maria Salmgren, moderaterna, Stefan Thornberg, centern, Jens Sundström, folkpartiet och Lars Wikström, kristdemokraterna.

Valmanifestet med samlingsnamnet "Nytt hopp för sjukvården" innehöll ett par krav som kändes nya. Som att läkare eller annan vårdpersonal ska vara skyldig att ta reda på och informera patienten om vilket sjukhus/klinik som kan ge snabbast och bästa operation eller annan aktuell behandling.

Den norrbottniska vårdalliansen går också till val på att patientens rätt att välja vårdgivare inte ska begränsas till Sverige. Den rätten ska omfatta hela EU. Närmast till för norrbottningarna ligger sjukhus och kliniker i grannländerna Finland och Norge. Låter onekligen intressant. Dock tar man inte upp den icke oväsentliga frågan om finansieringen.

Även om de fyra borgerliga partierna står eniga bakom valmanifestet och bildar allians, lär det inte räcka till seger i landstingsvalet. De måste få med sig fler. Närmast till ligger sjukvårdspartiet som i nuläget är större än alla fyra borgerliga partier tillsammans. Sjukvårdspartiets storhet bygger emellertid på löftet om att åter öppna BB i Kiruna och återinföra allmänkirurgi och akutkirurgi dygnet runt på alla sjukhus. Och där går inte bara en skiljelinje, utan ett krondike mellan vårdalliansen och sjukvårdsparti.

Vårdalliansen säger nej till BB i Kiruna och nej till att åter öppna för allmänkirurgi och akutkirurgi i Piteå och Kiruna. Det finns inte pengar, det finns inte läkare och det finns inte ens tillräckligt med patienter, klargör folkpartisten Jens Sundström och övriga tre nickar instämmande. Av samma skäl säger de fyra också nej till att på sikt privatisera Piteå älvdals sjukhus. Folkpartisterna i Piteå har av allt att döma inget stöd på länsplanet, ens bland de egna, för sina planer för sjukhuset i Piteå.

Landstingsvalet blir, liksom riksdagsvalet, en riktig rysare. Det är inte bara de borgerliga som kommer att behöva stöd från ett eller flera andra partier för att erövra makten. Socialdemokraterna klarar sig inte heller på egen hand. Sjukvårdspartiet kan sägas ha guldläge. Återstår att se vilka offer de olika partierna anser makten vara värd. Kan det möjligen vara läge för blocköverskridande i landstingsstyret?

Läs mer om