Socialdemokraterna måste fokusera på ett par frågor och leverera skarpa förslag inom dessa områden för att kunna återvinna respekten hos väljarna. Bekämpandet av arbetslösheten är självklart huvudområdet, och inte minst då ungdomsarbetslösheten. Men tätt därpå måste bekämpandet av de alltmer ökande inkomstklyftorna i vårt land bli. Ett land där orättvisorna tenderar att öka är inte ett land som mår gott i långa loppet. Det har till och med en grupp på 137 miljonärer i USA förstått och bildat gruppen Patriotiska miljonärer som i ett upprop kräver att rika människor ska betala mer i skatt.
En undersökning i form av bearbetning av SCB:s inkomststatistik mellan 1991 och 2010 som ekonomihistorikern Tony Johansson genomfört har inkomstklyftorna i Sverige växt dramatiskt. Resultatet av hans studie har blivit något av en snackis på Facebook sedan han publicerat ett diagram över utvecklingen där. Av diagrammet kan man utläsa att skillnaderna i realinkomst mellan de tio procenten rikaste i landet och de tio procenten fattigaste visar att de rikaste har ökat sina realinkomster med sextiotre procent under denna period medan de fattigaste har en i det närmaste oförändrad realinkomst i dag jämfört med år 1991. Medelinkomsten i Sverige har under samma period ökat med trettioåtta procent.
Men det blir ändå mer intressant när man betraktar olika delperioder. Man kan exempelvis konstatera att såväl låg- som höginkomststagare fick sänkta realinkomster under nittiotalskrisen. Man kan också se att båda grupperna hade en ganska stark realinkomstökning under perioden mellan 1996 till 2007. Det stora inkomstsprånget för höginkomsttagarna kom sedan den borgerliga regeringen tillträdde. Då sprang man iväg ordentligt.
Det är också intressant att se när låginkomsttagarnas realinkomstkurva vänder neråt. Det sker redan år 2007. Den inkomstsänkning av realinkomsten som då inträder för de med de allra lägsta realinkomsterna kan inte förklaras med en försämrad situation på arbetsmarknaden. Krisen inträffar först hösten 2008. Den förklaring som är trolig är att det är försämringarna i de olika försäkringssystemen som slår igenom. Under perioden 2007 till 2010 äts hela den tioprocentiga ökning som de med lägst realinkomster fått sedan 1991. Under denna period förlora denna grupp 567 kronor per månad i realinkomst. Detta medan ökningen för de som har högst realinkomster fortsätter att öka och de under perioden ökar sina realinkomster med 4483 kronor. Detta enligt siffror som Marika Lindgren-Åsbrink, politisk rådgivare till Håkan Juholt, relaterar till på sin blogg. Den stora nedgången för den fattigaste tiondelen är säkerligen till stora delar relaterat till den internationella ekonomiska nedgång som vi sett efter 2008.
1991 tjänade den tiondel av befolkningen med högst realinkomster 4,5 gånger så mycket som den tiondel av befolkningen som har lägst realinkomsten. År 2010 tjänar de rikaste 7,8 gånger så mycket som de fattigaste. Detta efter skatt och transfereringar (bidrag). Denna ökning av inkomstklyftorna är i huvudsak effekten av den borgerliga skatte- och transfereringspolitiken. Det går inte försvara.
Socialdemokraterna måste fokusera på att minska dessa klyftor. Första steget är att minska arbetslösheten. Steg två kräver stort politiskt mod för att kunna genomföras. Det handlar nämligen om omfördelning från de rikaste till de fattigaste. Det modet måste Socialdemokraterna visa att man har.