Bankerna vinnare trots krisen

Piteå2008-11-28 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Swedbank är den enda bank som anslutit sig till regeringens nödhjälpspaket för lidande banker. Övriga storbanker funderar om de möjligen kan klara sig utan hjälp från staten, eftersom ett ja-tack innebär vissa motkrav som kan inverka negativt på chefslöner och bonusar.
Hur som helst tycks statens stöd och garanti till bankerna ha haft effekt. En sorts placeboeffekt.
Bankerna har inte gått med, men sänker ändå bolåneräntorna. De kan ha flera orsaker. Exempelvis att bankerna, tack vare den statliga garantin, nu får låna till lägre kostnad. Eller att bankerna har pengar på banken, om man så säger, och inte behöver statens hjälp. De kan sänka boräntorna ändå och stå fria att suveränt sätta löner och bonussystem.
Aktieägarna kan förstås ställa till besvär, men det är inte särskilt vanligt.

Det är inga hisnande sänkningar som bjuds låntagarna. Det handlar om några hundradelar av en procent.
För låntagaren är en räntesänkning på 0,05 procent inte mycket att jubla över, men för bankerna är varje räntepunkt (hundradel) värd 100 000 kronor mer i intäkt per utlånad miljard.
Trots höstens jämmer och elände har bankerna lyckats höja sina vinstmarginaler, avslöjar Finansinspektionens granskning av bankernas agerande sedan regeringen kom med sitt garantipaket. Marginalerna är högre i dag, än före krisen. Det luktar onekligen skumt. Har bankerna passat på att trycka upp räntorna med finanskrisen som förevändning? För de tjänade ju inte dåligt med pengar före krisen.
Bankerna höjde också sitt räntenetto gentemot hushållen, visar SCB:s oktoberstatistik. Det vill säga att banken lånade billigt av hushållen och tog bra betalt för att låna ut deras pengar. Mer än dubbelt så bra.
Läs mer om