Runt om i Europa kan vi nu se att utförsäljningstrenden håller på att vända. Genom en rapport från den Europeiska federationen för anställda inom offentlig sektor (EPSU) kan vi konstatera att verksamheter nu återförs i kommunal ägo och under gemensam kontroll.
Rapporten “Re-municipalising municipal services in Europe" - Rekommunalisering av kommunala tjänster i Europa - visar på hur en mängd tjänster och företag återtagits i länder som Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Finland.
Vi kommer ihåg hur nyliberalerna gjorde gällande att allt skulle bli så mycket mer effektivt och mindre kostsamt om det offentliga överfördes i privat regi. Nu när effekterna och konsekvenserna blivit tydliga inom flera områden kan vi konstatera att det endast var tomt prat. Ofta har privatiseringarna faktiskt lett till både kostnadsökningar och sämre service till medborgarna. Som skäl för “rekommunalisering" ute i Europa anges nu paradoxalt nog behovet av att minska kostnaderna och öka effektiviteten.
Sverige är ett av de länder som gått längst med privatiseringar och avregleringar inom flera områden, till exempel skolan och järnvägen. De negativa konsekvenserna blir även i vårt land allt mer uppenbara och inom allt fler områden.
Vi ska naturligtvis inte räkna med att allt som privatiseras och avreglerats ska kunna tas tillbaka i offentlig regi. Inom vissa områden är det nog vare sig praktiskt eller ekonomiskt önskvärt. Men det måste göras seriösa analyser av privatiseringarnas och avregleringarnas konsekvenser. Det måste tas fram underlag så att vi kan ta ställning till inom vilka områden det offentliga faktiskt är den bästa lösningen och vart det privata kan vara ett alternativ.
Det är inte rimligt att fortsätta att betala ut skattepengar som blir till vinster i privata företag.