Avhopp från a-kassan illavarslande
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I alla händelser tycks inte skattesänkningen ha förmått täcka upp höjningen av avgiften till a-kassan. Tusentals löntagare har helt sonika valt att lämna a-kassan. Om det berättas i torsdagens PT.
Uppseendeväckande. A-kassan har setts som livlinan. En trygghetsförsäkring man höll fast vid och hellre då gav upp fackanslutningen. Det är två grupper som hoppar av a-kassan. Äldre med några år kvar till pension och så de unga.
Att de som närmar sig pensionsåldern och känner sig säkra på jobbet, chansar på att klara sig utan
a-kassa är väl kanske inte så mycket att orda om. Men de unga tar absolut en risk. Särskilt unga som bildat familj. Dom finns också bland avhopparna, berättar TCO-ordföranden Sture Nordh (bilden). Med de nya reglerna har det blivit svårare att kvalificera sig för a-kassa och det kan bli riktigt besvärligt ekonomiskt.
För regeringen torde det vara en missräkning att det är a-kassan som överges. Den höjda a-kasseavgiften är en viktig inkomstkälla för att finansiera den stora skattesänkningen. Med färre betalande blir det också mindre intäkter till statskassan. Införandet av obligatorisk
a-kassa lär ligga nära i tiden. Samtidigt är avhoppen från a-kassan en skarp signal om att regeringen Reinfeldt försvagat fackets och löntagarnas situation på arbetsmarknaden.
Att människor väljer a-kassa före arbete förekommer säkert. Av olika skäl. Jobbet är dåligt betalt. Inget jag tror mig trivas med. Jag måste flytta eller pendla långt.
Men de allra flesta väljer arbete före a-kassa. Om det bara finns jobb. Det finns det kalla siffror på. Förra året minskade utbetalningarna av
a-kassa med 4,3 miljarder kronor jämfört med 2005. Bakom minskningen ligger ökad sysselsättning. Men alla sveps inte med i konjunkturvågen och dem är det regeringens skyldighet att få in i värmen via arbetsmarknadspolitiken.