Även Max växer och frodas

EXPANDERAR. Uppenbarligen går det bra för Max Hamburgare även i det rödgrönt styrda Sverige. Företaget expanderar och planerar att nyanställda 750 personer. (Arkiv)

EXPANDERAR. Uppenbarligen går det bra för Max Hamburgare även i det rödgrönt styrda Sverige. Företaget expanderar och planerar att nyanställda 750 personer. (Arkiv)

Foto: Camilla Berglund

Piteå2016-10-26 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det går bra för Max Hamburgare.

”Företaget växer och räknar med att inom de kommande tre åren rekrytera 750 nya medarbetare”, skriver hamburgerjätten i ett pressmeddelande.

Kul! Det skulle dock vara klädsamt av företagsledningen att även tala om hur fullkomligt fel den hade för två år sedan när den – mitt under brinnande valrörelse – skickade ut ren skrämselpropaganda till alla sina anställda. Då menade bolaget att det skulle bli ”fullständig katastrof” med ett regeringsskifte. Men uppenbarligen finns förutsättningar för restaurangföretag att växa och utvecklas även i det rödgrönt styrda Sverige.

Max Hamburgare har fortsatt att vara ett välmående företag efter maktskiftet 2014. På sin hemsida berättar bolaget att det numera har 4 000 anställda och en omsättning på 2,2 miljarder kronor. Företaget fortsätter att anställa och starta nya restauranger, trots att den nya regeringen slopat rabatten på arbetsgivaravgiften för unga anställda.

I rättvisans namn ska sägas att Max inte var ensamma om att sprida nidbilder av de rödgröna. Även Centerpartiet, arbetsgivarorganisationen Visita och ett antal borgerliga ledarsidor hörde till dem som använde sig av politiska övertoner. I en påkostad kampanj snackade Visita om att den var ”en dubbelstöt mot ungdomsjobben”.

Men utvecklingen på arbetsmarknaden visar att den rödgröna politiken inte är någon ”fullständig katastrof” som Maxdirektörerna påstod. Tvärtom. Både den totala arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten sjunker, trots alla påstådda ”slag” mot näringslivet.

Resultatet är dock inte överraskande. Redan långt före valet 2014 hade en rad oberoende bedömare – bland andra Finanspolitiska rådet, IFAU och Riksrevisionen – sågat rabatten på arbetsgivaravgiften för unga. Den sågs som ett alltför trubbigt instrument för att minska arbetslösheten.

”Vi är övertygade om att lägre arbetsgivaravgifter för alla ungdomar är dyrt och ineffektivt”, skrev nationalekonomen Lars Calmfors i Svenska Dagbladet 16 mars 2012.

Samma hårda kritik framförde IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärderingar) i en rapport 2013. Kritikerna pekade på att det är en mer verkningsfull politik att rikta insatserna mot långtidsarbetslösa ungdomar. Generella skatterabatter för alla hjälper inte de mest utsatta – de som har störst svårigheter på arbetsmarknaden.

Sent omsider har denna insikt även börjat sprida sig i Centerpartiet. Det säger sig ha lyssnat på kritiken och driver inte längre kravet på lägre arbetsgivaravgiften för alla unga.

”Nu vet vi tack vare empiri och den forskning som skett på alliansens reformer att det blir ännu bättre pang för pengarna om vi riktar in oss och har mer fokuserade satsningar på den första tiden på arbetsmarknaden”, säger ekonomisk-politiska talespersonen Emil Källström (C) i Aktuellt i Politiken.

Det är en välkommen om än senkommen omprövning. Synd bara att Centerpartiet och allianskollegorna inte såg det medan de satt i regeringsställning. Deras ungdomsrabatt på arbetsgivaravgiften kostade i runda slängar 16 miljarder kronor för statskassan varje år!

De pengarna hade kunnat användas betydligt smartare och effektivare för att få ned ungdomsarbetslösheten.

Läs mer om