Återupprätta bostadspolitiken
LIVSMÖJLIGHETER Ett bra boende har varit en av grundpelarna i den svenska välfärdspolitiken. Alltsedan andra världskrigets slut har målet varit att svenskarna skulle ha möjlighet att ha ett bra boende till en överkomlig kostnad. Trångboddheten skulle bort, liksom undermåliga bostäder. De medel som stod till buds var bildandet av kommunala bostadsbolag och införandet av finansieringsstöd för nybyggnationer.
Det byggs för få bostäder i Sverige idag. Alltför få av de bostäder som byggs är hyresrätter.
Foto: Maria Johansson
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Visst har den svenska bostadspolitiken i mångt och mycket varit lyckad. Den dåliga bostadsstandard som fanns tidigare är i dag ett undantag. Men trångboddhet och bostadsbrist börjar om igen att göra sig gällande. Många ungdomar tvingas bo kvar hos sina föräldrar betydligt längre än de själva vill för att de inte lyckas få tag på någon bostad eller inte har råd att bo i de bostäder som finns. De lägenheter som under senaste årtiondet byggts har till stor del varit bostadsrätter.
I dagens Sverige ses marknadskrafterna som lösningen på det mesta. Så även inom bostadspolitikens område. Regeringen verkar tro att om hyrorna marknadsanpassas så kommer detta att stimulera privata företag att bygga nya lägenheter. Hyressättningen ska därför förändras och allmännyttans normerande roll ska upphöra. I stället ska såväl kommunala som privata fastighetsvärdar förhandla med hyresgästföreningen om hyrorna. Dessa hyror ska dessutom kunna saxas upp så att de snart kommer upp till marknadsliknande nivåer.
Till detta kommer andra förändringar på bostadsmarknaden. De allmännyttiga bostadsbolagens ställning har under de senaste åren förändrats, och kommer nu försämras ytterligare. Under senare år har stora kostnadsminskningar genomförts riktade mot bostadsrätt och äganderätt medan hyresrätterna ej omfattats. Hyresrätten som bostadsform missgynnas således. Lägg till detta att allmännyttan numer ska tvingas ha en marknadsmässig avkastning. Tidigare kunde kommunen sätta egna avkastningskrav, grundade på vilken bostadspolitik man ville föra. Detta kommer direkt att märkas i plånböckerna hos hyresgästerna i allmännyttan.
Riskerna är så stora att detta sammantaget kommer att leda till att allt fler hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Men det ligger kanske i linje med regeringens bostadspolitik. Allmännyttan som fenomen har ofta ifrågasatts från borgerligt håll utifrån ideologiska skäl.
En väl fungerande bostadsmarknad måste kunna förse medborgarna med ett boende med god standard till en rimlig hyra som man klarar av. Den måste också präglas av en valfrihet där olika boendeformer behandlas likvärdigt. Hyresrätten måste vara ett tillgängligt och attraktivt alternativ för den som inte vill eller kan äga sin bostad. Allmännyttan utgör en garanti för att det ska finnas hyresrätter i alla delar av vårt land. Det är därför viktigt att värna och slå vakt om hyresrätten som boendeform. Annars är risken stor att den svenska bostadspolitiken blir en politik för de redan starka. Bostadspolitiken får inte bli något som enbart marknadskrafterna ska hantera. Den svenska bostadspolitiken måste därför återupprättas och ta ansvar för att alla ska ha ett gott boende.