Åsiktsfältet smalnar på Facebook

Maria Stenberg

Maria Stenberg

Foto: Erik Holmstedt

Piteå2018-04-26 23:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den stora ”grejen” för alla politiska partier verkar vara att valet vinns på sociala medier och att det är där man förväntas möta väljargrupper som ska påverkas att gå till valurnorna. Problemet är ju bara att konstruktionen för exempelvis Facebook är att ju mer du gillar det du ser och läser, desto mer likartat blir det du fortsättningsvis får läsa om. I mitt flöde just nu hittar jag filmsnuttar med gulliga hundar och mängder av politiska inlägg som kommer från Socialdemokraterna. Jag gillar glad i hågen inläggen och mitt åsiktsfält blir smalare och smalare. Facebook fungerar nämligen så och det kritiseras bl.a. av EU:s konkurrenskommissionär Margrete Vestager med motiveringen att det är ett hot mot demokratin när politiska motståndare och media inte kan bemöta politiskt inriktad ”reklam” - eftersom att budskapet riktas individuellt. I USA och övriga länder pågår en intensiv debatt som handlar om att Facebook sålt individuella kunskaper om sina användare, som exempelvis Trump använt i sin valkampanj.

Men åter till våra egna flöden och den svenska valrörelsen. Facebook är idag en mix av diskussioner som går att jämför med torgmöte, dörrknackning och köksbord. En salig blandning av alla möjliga inlägg av skiftande karaktär och sanningshalt. Men det är där som många människor hämtar sin egen ”sanning”, i sina alltmer begränsade flöden. Och där ska nu valet vinnas. Jag tvivlar men har egentligen ingen aning om det kommer att fungera som partistrategerna av skiftande färg skissar på. Det kommer säkert analyseras mer ingående och debatteras livligt.

Men här finns en del snubbeltrådar som jag ser det, eftersom allt fler unga människor lämnar Facebook till förmån för till exempel Snapchat och Instagram. Och om jag ser på mina egna föräldrars användande av Facebook, de har passerat 70 år och använder detta till att hålla kontakten med släkten och gamla hembygder. Hur ska detta nu gå till, tänker jag - att vinna ett val med de förutsättningarna?

Unga som lämnat och äldre som mest är intresserade av att gilla och följa släkten? Facebook verkar numera vara en tummelplats för oss medelålders personer som till och från är lätt ilskna, lite förnärmade över skiftande ämnen och ovanpå det gillar vi att ”umgås” med de som tycker som oss själva.

För om jag nu är nyfiken som väljare på olika partiers budskap måste jag ju gilla deras inlägg för att få veta mera och då helt plötsligt blir detta synligt bland vänner och släkt. Med andra ord riskerar man att få en syrlig kommentar från en vän som tydligt tagit ställning i valet – ”Jaha, du har gått och blivit Centerpartist du”. Sen ska man ägna långa förklaringar om att nej, nej inte alls, jag ville ju bara få lite kunskap om deras politik. Sociala medier är en enda stor röra av både ditt och datt.

Så, hur ska de arma politiska partierna göra för att nå ut med sina politiska budskap? Ja, det är nog en kombination av hårt arbete av valarbetarna ute på torgen, arbetsplatserna och via inlägg i olika medier. Väljarkåren blir mer och mer kräsen, ovillig att ta partipolitisk ställning alltför långt i förväg, och tillslut kan det bli en enda enskild fråga som avgör på självaste valdagen. Det är inte lätt att vara politiskt parti idag. Valet kommer bli en rafflande historia med en mycket osäker utgång är mitt tips.

Läs mer om