Under det senaste året har förhållandena i demensvården i mångt och mycket fått stå i fokus för debatten kring kvaliteten i äldreomsorgen. Men äldreomsorg handlar om så mycket mer än bara demensvård. SKL:s rapport "Vård och omsorg för äldre, öppna jämförelser 2010" kan på ett bra sätt bidra till att bredda diskussionerna om kvaliteten i verksamheten och ge en bättre bild av hur äldreomsorgen i vårt land ser ut och hur den uppfattas av brukarna.
Det generella betyget för hemtjänsten i Pite älvdal är högt. Arvidsjaur hamnar högst av kommunerna på en tjugonionde plats med åttioen procent nöjda vårdtagare, Piteå och Älvsbyn på en trettiofemte plats med åttio procent nöjda vårdtagare och Arjeplog på fyrtioförsta plats med sjuttionio procent.
När det gäller betygen för enskilda variabler inom hemtjänsten kan man konstatera att Arjeplog och Arvidsjaur klarar sig bra när det gäller inflytande, social samvaro och aktivitet, medan Piteå får goda betyg för bemötande och inflytande. För Älvsbyns del erhåller man goda betyg på bemötande, inflytande och mat. Däremot får maten i övriga älvdalskommunerna lägre betyg och Piteå och Älvsbyn hamnar i mittenskiktet när det gäller social samvaro och aktivitet.
När det gäller brukarnas upplevelser av de särskilda boendena så sticker Arjeplog verkligen ut ur mängden. Kommunen hamnar på en andra plats i landet och lägger övriga kommuner i länet bakom sig med hästlängder. Med åttioåtta procent nöjda brukare är distansen till närmaste kommun i länet åtta procentenheter. Bland kommunerna i Pite älvdal klarar sig även Arvidsjaur bra när det gäller de särskilda boende och hamnar på en trettioåttonde plats i riket. Däremot hamnar Älvsbyn och Piteå i bottenskiktet i landet, Piteå på en 248:e plats och Älvsbyn på en 269:e plats.
Trots Arjeplogs mycket goda betyg för de särskilda boendena visar de öppna jämförelserna att det finns utrymme för förbättringar, framför allt när det gäller den sociala samvaron och aktiviteterna på de särskilda boendena där kommunen hamnar på en 141:a plats. För Piteås del är det särskilt betygen för bemötande och maten som visar ilsket röda siffror medan det för Älvsbyns del är inflytande, mat och den sociala samvaron och aktiviteterna som visar upp riktigt låga betyg. Älvsbyn placerar sig till exempel på en föga smickrande 285:e plats bland landets kommuner när det gäller just den sociala samvaron. Det är ett resultat som Älvsbyns politiker har anledning att fundera över. Arvidsjaur får goda betyg för inflytande och mat medan betyget för social samvaro och aktiviteter sticker ut negativt.
Bilden av äldreomsorgen är naturligtvis betydligt mer komplex än vad som kunnat redovisas här. De öppna jämförelserna som SKL tar fram är ett medel för kommunerna att förbättra sina verksamheter. Det är hursomhelst glädjande att man kan konstatera att den mycket negativa mediala bilden av svensk äldreomsorg inte är hela sanningen. En stor andel av brukarna är nöjda med verksamheten. Men det räcker inte. Verksamheterna måste utvecklas ytterligare. Målet måste vara att hamna i topp på alla variabler. Det är en utmaning för socialnämndspolitikerna i Piteå älvdal att sätta tänderna i.