Äntligen!

(S)KUGGBUDGETEN I dag presenterade Håkan Juholt och Tommy Waidelich sin första höstbudget. En budget med solklar socialdemokratisk profil och med tydlig inriktning mot full sysselsättning. Fullt ut finansierad och klart mer offensiv än regeringens budget. En budget som andas verkligt ansvarstagande.

Håkan Juholt och Tommy Waidelich.

Håkan Juholt och Tommy Waidelich.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Piteå2011-10-06 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Efter förra veckans skriverier om den socialdemokratiska budgetprocessen och eventuella motsättningar mellan partiledning och riksdagsgrupp känns dagens tydliga besked i den socialdemokratiska skuggbudgeten som en befrielse. Det råder ingen tvekan om att detta är en budget som sätter den fulla sysselsättningen i första rummet. Det är arbete som är grunden för vårt lands välstånd. Alla ska ges chansen att arbeta utifrån sin förmåga. Om detta råder ingen tvekan.

Socialdemokraternas skuggbudget visar också att ansvarstagande inte kan eller får reduceras till att handla om att plus och minus ska gå ihop. Ansvarstagande handlar dessutom om att man också måste göra rätt saker med de resurser man har. Den socialdemokratiska budgeten utgår ifrån samma reformutrymme som regeringens budget bygger på, men för att klara de satsningar som krävs för att Sverige ska klara den internationella krisen på bästa sätt så görs även stora omprioriteringar. Detta om något är att ta ansvar för situationen. Att se till att man kan göra det som behövs i stället för att sitta på avbytarbänken och titta på hur andra spelar matchen.

För att partiet ska klara av att genomföra de reformer som anses behövas så föreslår partiet att det samlade skatteuttaget ska bli cirka tjugo miljarder kronor högre än vad regeringen föreslår. Detta handlar i huvudsak om att restaurangmomsens ska bibehållas på nuvarande nivå, en avtrappning av jobbskatteavdragen på löner över femtiotusen kronor per månad, avskaffande av den generella nedsättningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar och förändringar i rut- och rotavdragen så att avdragsrätten halveras. Rutavdraget begränsas också till att gälla endast för barnfamiljer och pensionärer. Därutöver föreslår man också vissa omdisponeringar av redan befintliga resurser.

Vilka är då satsningarna i den socialdemokratiska budgeten?

Den i särklass största satsningen återfinns på utbildningsområdet. För att stärka Sverige som en nation byggd på en kunskapsburen ekonomi satsar S nästan fem miljarder kronor mer än regeringen på utbildningsområdet. Detta handlar bland annat om en satsning på lärarnas kompetensutveckling, ett program för att utveckla rektorernas pedagogiska ledarskap, en kvalitetssatsning i den högre utbildningen och en stor satsning på ett nytt kunskapslyft som ska ge mer än 36 000 nya utbildningsplatser, främst inom vuxenutbildningen och komvux.

Tillsammans med de resurser som tillförs för satsningar på fler platser i olika former av arbetsmarknadsutbildningar, traineeplatser, utbildningsvikariat, fler platser på landets högskolor och yrkeshögskolor innebär detta att 57 400 platser kommer att tillskapas.

För att stärka småföretagen införs en reduktion av arbetsgivaravgiften på tre procentenheter på lönesummor upp till 900 000 kronor. Man vill också skapa en ny riskkapitalfond på tre miljarder kronor samt återinföra de särskilda branschprogram som den borgerliga regeringen lagt ned.

Socialdemokraterna föreslår en höjning av taket för dagersättningen i A-kassan till 910 kronor under de hundra första dagarna. Därefter blir taket 760 kronor. Taket i sjukförsäkringen höjs i ett första steg till 8 basbelopp per år.

Det är också bra att det i budgeten finns förslag om lagstadgad rätt till heltid och ett tak för allmänna visstidsanställningar. Dessutom införs en stimulans till kommunerna för att anordna barnomsorg på obekväm arbetstid.

I budgeten betonas även nolltoleransen mot barnfattigdom. Underhållsstödet höjs därför med 100 kronor och ersättningstaket för vab-dagar höjs också. Skatten för pensionärer sänks med mellan 1 200 och 1 500 kr per år för pensioner på upp till 430 000kr per år.

För de personer som står längst från arbetsmarknaden satsar man på 1 500 plusjobb, 1400 OSA-anställningar och vad man kallar Kraftsam - ett individuellt utformat stöd.

Utöver detta finns stora infrastruktursatsningar, exempelvis byggandet av Norrbotniabanan, investeringar i hyres- och studentlägenheter, statliga lånegarantier för upprustning av lägenheter i miljonprogramsområden.

Det är också glädjande att S föreslår en särskild satsning för att trygga grundläggande kommersiell service i gles- och landsbygd.

Dagar som denna är det lätt att vara stolt som socialdemokrat. Äntligen blir skillnaderna mellan Socialdemokraterna och den M-ledda regeringen riktigt tydliga.

Läs mer om