Äntligen konflikt!
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Handelsanställda har varslat om strejk inför påskhelgen, men även i andra förhandlingar förbereds stridsåtgärder från fack och arbetsgivare. När så förhandlingarna går in i ett skarpare läge försöker arbetsgivarorganisationerna att lägga ansvaret för den höjda konfliktnivån på fackföreningsrörelsen.
Emellanåt säger företrädarna för arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv att det är onödigt att förhandlingarna hittills inte lett fram till en lösning som gynnar både löntagare och arbetsgivare. Som om det inte skulle finnas något att diskutera, och att fackföreningsrörelsen bedriver en oseriös avtalsrörelse. Men det är en verklighetsbeskrivning som inte är sann!
De hotande konflikterna i avtalsrörelsen är ett resultat av en flera år lång offensiv från Svenskt Näringsliv mot arbetarrörelsen och arbetsrätten. När Reinfeldt-regeringen gjorde det dyrare att vara med i facket, dyrare att ha en arbetslöshetsförsäkring och försämrade a-kassan, satt arbetsgivarorganisationerna antingen tysta eller hejade på högerregeringens politik för ett försvagat fack.
Svenskt Näringslivs strategi i avtalsrörelsen är att först splittra tjänstemän och arbetare genom att pressa fram ett avtal med tjänstemännen i industrin. Detta har inneburit en förtroendekris mellan arbetare och tjänstemän som på sikt försvagar solidariteten mellan dessa grupper i samhället i stort.
LO-förbundens gemensamma strävan efter att reglera köp av bemanningstjänster har hittills ignorerats av arbetsgivarna som vill fortsätta sin strategi att kringgå LAS genom att hyra istället för att anställa. Arbetsgivarnas strategi för en urholkad arbetsrätt och en skev maktfördelning på arbetsmarknaden har fört arbetarrörelsen till ett läge där strejken är nödvändig och mer än välkommen.
Konflikter har inget värde i sig själva och en strejk är aldrig något som någon, varken arbetsgivare eller löntagare, önskar. Men när ett projekt för omfördelning av makt och inflytande så tydligt och resolut genomförs av en riksdagsmajoritet tillsammans med arbetsgivarorganisationerna måste temperaturen höjas och tonen skärpas i samhällsdebatten.
De ideologiska skillnaderna och motsättningarna i samhället måste tydliggöras, inte slätas ut eller överröstas av högerns och näringslivets PR-maskinerier. Blir det strejker och demonstrationer får vi en debatt som svensk demokrati behöver. Låt konflikterna i vårens avtalsrörelse bli början på en debatt om makt, värdighet och rättvisa som fortsätter över valet i september!