Jag blir road av moderaternas, nästan dagliga försök, att förklara sin egen politiska sifferexercis. Det blir, enligt min mening, lite hit och dit med förklaringarna. Ett bra exempel är det sätt som moderaterna beskrev utanförskapet i valrörelsen 2006, det sättet gäller inte längre. Inte heller deras dåvarande beskrivning av en massarbetslöshet, gäller idag. För vem minns inte deras bekymrade miner och målande beskrivningar av en arbetslöshet som var lägre än idag och en beskrivning av utanförskapet i Sverige i valrörelsen 2006, som inte förändrats ett dugg.
Den borgerliga regeringspolitiken är nu prövad i sex år och den har inneburit en minskad sysselsättningsgrad, en ökning av otrygga anställningsformer och en galopperande långtidsarbetslöshet. Kommunernas kostnader för försörjningsstödet har ökat och människor som är långvarit beroende av försörjningsstödet har ökat markant.
I näringslivet finns en term som det läggs stor vikt vid, engelskans accountability dvs. ansvarstagande. Betydelsen verkar vara helt främmande för Moderaterna, trots att det upprepas som ett mantra. Ju längre tid som Moderaterna sitter vid makten, desto mer blir allt Socialdemokraternas fel. För mig blir det både ologiskt och allt annat än ansvarstagande.
Moderaterna återkommer hela tiden till arbetsgivaravgifterna i svepande ordalag, men tar gärna till brösttoner när beskrivningen ska göras av effekterna av våra förslag. De påstår t ex att slopandet av den generella sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga leder till massarbetslöshet.
Idag är ungdomsarbetslösheten i Sverige över 20 %. Det om något borde räknas som massarbetslöshet. Moderaterna bortser också helt från att berätta vad en arbetsgivaravgift är, att det är ett avstått löneutrymme från var och en av alla löntagare. Den avstådda lönen är till för att gemensamt finansiera försäkringar som ålderpension, efterlevnadsskydd, föräldraförsäkring sjukförsäkring och arbetsskador.
Intressant är också, att Moderaterna aldrig förklarar eller motiverat varför de beslutat om en mer än dubblering av den allmänna löneavgiften. Den allmänna löneavgiften har under Moderaternas regeringstid höjts från 4,4 % till 9,23 %. Varför pratas det inte om den då, kanske därför att den avgiften går direkt in i statens stora svarta hål utan förbehåll. Det är också alltid mycket snack från borgerliga företrädare om sänkta trösklar hit och dit. Ofta inget specifikt, eller särskilt detaljerat utan ett mera luddigt prata om trösklar. Varför säger inte borgerligheten som det är i stället? Att det faktiskt är de unga själva som ska avstå både lön, försäkringsskydd och anställningstrygghet för att kanske få ett jobb vars lön det inte går att leva på sen!
Den generella sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år har haft liten sysselsättningseffekt enligt Riksrevisionen och regeringens egna Finanspolitiska Råd är också tveksamma. Vårt politiska alternativ handlar om att använda pengarna till satsningar på unga som är arbetslösa och ge dem ett - Utbildningskontrakt som leder fram till ett jobb. Satsningar på utbildningsvikariat och traineeplatser för unga som fullföljt sin gymnasieutbildning med som behöver arbetslivserfarenhet. Satsningar på sommarjobb är en viktig del för att kunna skaffa sig erfarenhet från arbetslivet.
Jag tror på politiken som en kraft att förändra samhället och jag tror på det fackligt arbete som en blåslampa i samhällsförvandligen. Tillsammans kan vi göra mycket!