Angående Piteå kommuns lärare

Piteå2006-07-15 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I ett normalt seriöst företag på den civila arbetsmarknaden finns en dialog mellan arbetsgivaren och de fackliga företrädarna på arbetsplatsen i samband med övertalighet och nedskärningar (samsyn med facken). Företagen vill verka för att trotjänare ska känna att de varit en tillgång för företaget och ge var och en ett anständigt förslag på avgångspension. Praxisen varierar. Gemensamma nämnare finns.

Pension som skall gälla från 65 års ålder påverkas inte.

Alla tjänstepensionskostnader betalar företaget in fram till ordinarie pensionsålder.

Den enskilde brukar erbjudas 65-85 procent av ordinarie lön fram till pensioneringen, beroende på antal tjänsteår.



Det erbjudande som vissa lärare med åldern 61+ får är att ta ut förtida pension, samt få 2500 kr/mån fram till 65 års ålder.

I PT:s artikel, 12 juni, "Många lärare vill förtidspensioneras" säger Maria Müller, chef för Barn och utbildningsförvaltningen: "Facket är inte inblandat utan de anställda gör upp själva med kommunen. Müller menar att det är viktigt att lärarna får bestämma själva utan påtryckning från andra". Vad menar hon? Utövar facket påtryckningar på anslutna medlemmar? Är detta Piteå kommuns inställning till fackliga organisationer? Alla kanske inte är så vana vid förhandlingar. Facken har dessutom pensionsexperter de kan rådfråga i samband med förtida pension och allmän förhandlingsordning och praxis vid övertalighet.



Kommunens erbjudande innehåller inte något av den praxis som förekommer i normala seriösa privata företag.

Att erbjuda ett sådant tarvligt förslag efter cirka 40 års tjänst vittnar inte om en god personalpolitik. På den civila arbetsmarknaden skulle ett sådant erbjudande uppfattas som utstraffning. Förslaget skulle skapa stora rubriker i dagspressen. Dessutom skulle de fackliga organisationerna ha krävt förhandlingar och erhållit sådana. En samsyn på övertalighet är en facklig fråga på den civila arbetsmarknaden. (Jag talar av egen erfarenhet).



De som tacksamt tar emot erbjudandet är lärare som redan före erbjudandet beslutat sig för att gå i pension.

Den stora vinnaren är Piteå kommun, som på detta sätt minskar sina lönekostnader.

En lärare med en slutlön på cirka 28000 kr ersätts med en relativt nyexaminerad lärare, som har ca 19000 kr.

Den synbarliga skillnaden är cirka 9000 kr, till detta kommer dessutom minskade lönebikostnader. Med andra ord rör det sig om cirka 10000 kr/månad i mindrekostnad för kommunen, av detta erbjuds 61+-are 2500 kr. 7500 x 12 blir 90000kr/år. Detta är PK:s mindrekostnad för var och en som accepterar erbjudandet, räkna 30 lärare (2,7 milj/år). En mycket billig lösning!



Lärare som accepterar erbjudandet förlorar livslångt på erbjudandet. Den förtida pensioneringen för en 63+, innebär 12 procent lägre pension (6 procent/år) livslångt.

Exempel: Om läraren tar ut 15000kr/mån i förtida pension (17500 - skatt = 11550kr/mån). Den förtida pensionen minskar då efter 65 med cirka 2000/mån livslångt. Livslångt räknas till 80 år. Den förlusten är 15 år x 12 x 2000 = 360 000 kr. PK.s "generösa" erbjudande: 2500 x 12 x 2 år blir 60 000 kr. Arbetstagarens förlust är 300 000 kr livslångt.



I PT den 1 juni var skolfrågan uppe, "Skolans framtid ett ämne för att lyftas fram i valdebatten" står det angående övertaligheten bland lärare. "När vi för några år sedan omorganiserade och fick övertaliga rektorer erbjöds dessa garantipension, sa Lars Wikström. Samma erbjudande anser han bör utgå för de som riskerar bli utan jobb. Susanne Sandström påminde om att ett sådant erbjudande gått ut." (Detta måste vara en politikers påstående utan egentlig insikt i erbjudandets konsekvenser för individen).

Frågan är: Har de övertaliga rektorerna erbjudits samma "generösa bud" som lärarna, 2500 kr/mån?



En lärare som inte accepterar erbjudandet får givetvis jobba vidare till 65 års ålder. Men betänk hur mycket motivation det finns kvar att slita två år till och samtidigt veta att en yngre kollega blir avskedad. Ett samhällsekonomiskt perspektiv verkar saknas inom Piteå kommuns personalpolitik. Detta tycker en som gick i avtalspension vid 60+, år 2000. Samtliga berörda fack deltog då vid förhandlingen i ett privat företag.

Erland Johansson

Läs mer om