Allt torftigare bevakning i norr

LOKALA NYHETER För ett par veckor sedan offentliggjorde TV4 sitt beslut att lägga ned alla sina lokalredaktioner ute i landet. Även SVT är på väg att förändra sin lokala nyhetsbevakning. Rikstidningarna och TT har sedan länge lagt ned sin lokala verksamhet i norr.

Illustration

Illustration

Foto: Anders Marklund, Arjeplog

Piteå2014-04-23 00:05
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När TV4 för en tid sedan meddelade att man kommer att lägga ned sina lokalredaktioner ute i landet så möjliggjordes detta av att kravet på lokala sändningar tagits bort i det nya sändningstillstånd som kom den 31 mars. När TV4-gruppens VD Casten Almqvist motiverade beslutet framhöll han att mediebranschen befinner sig i en omfattande strukturomvandling, och att när TV4 dessutom har, enligt Almqvists eget ordval, ”osäkra regulatoriska förutsättningar” måste man prioritera.

Almqvist menade också att det i längden är ohållbart att TV4 lägger närmare hälften av nyhetsresurserna på lokala nyheter. Det är därför nödvändigt att ersätta de 175 tjänster som funnits på de lokala redaktionerna med 25 reportrar placerade på nio orter i landet. TV4:s lokala bevakning ska således skötas av 25 personer framgent att jämföra med 175 personer i dagsläget. För de fyra nordligaste länens del handlar det om att de lokala redaktionerna i Luleå, Skellefteå, Umeå, Sundsvall och Östersund ska läggas ner.

För TV4:s del kan inte omstruktureringen av den lokala nyhetsbevakningen motiveras med besparingsskäl. För år 2013 beräknas TV4 nämligen göra en vinst på 800 miljoner kronor. Nedläggningen av lokalredaktionerna måste helt enkelt bero på genuint ointresse för den lokala nyhetsbevakningen.

Men det är inte bara TV4:s nedläggning av lokalredaktionerna som påverkar den norrländska nyhetsbevakningen. Redan tidigare har de ledande rikstidningarna och Tidningarnas Telegrambyrå lagt ned sina lokala redaktioner i Norrland. SVT planerar, som vi redan tidigare skrivit om här på ledarsidan, att omstrukturera sin lokala nyhetsverksamhet genom att koncentrera sändningar och redaktionell ledning till ett antal noder i landet samtidigt som man använder de frigjorda resurserna till att förstärka den lokala närvaron i storstadsområdena.

Sammantaget riskerar den alltmer torftiga nyhetsbevakningen av skeenden i Norra Sverige att leda till att en medieskugga bereder ut sig. I takt med att rapporteringen från Norrland blir allt torftigare kommer kunskapen om förhållandena norr om Dalälven att bli allt mer fragmentarisk. Även ur ett demokratiperspektiv är en allt torftigare bevakning ett problem. De svenska medierna har fyllt ett viktigt samhälleligt uppdrag som oberoende och kritisk granskare av makten. Blir de granskande aktörerna allt färre kommer riskerna att missförhållanden passerar obemärkta förbi att öka.

Parallellt med att den lokala oberoende och granskande journalistiken allt mer får stå tillbaka så ökar den marknadsanpassade, ekonomiskt eller politiskt styrda journalistiken. Samtidigt växer kadern av informatörer och lobbyister vars uppgift är att kommunicera det budskap som deras uppdragsgivare vill få fram.

Ett antal politiska företrädare från Norrland slog häromveckan, utifrån TV4:s besked, ”larm” på Svenska Dagbladets debattsida över utarmningen av den lokala nyhetsbevakningen i norr. I avslutningen på debattartikeln skrev de: ”För utveckling och tillväxt i Norra Sverige är det nödvändigt med nationell mediebevakning som är väl förankrad i lokal och regional kontext.” Och visst har de rätt. En ökad Stockholmscentrering vad gäller nyhetsvärdering kommer leda till en skev mediebild av verkligheten i de mer perifera delarna av vårt land. Bevarandet av en seriös nationell bevakning i alla delar av vårt land är därmed av så stor betydelse att beslut om dess fortsatta överlevnad inte får överlämnas åt marknadskrafterna. Det är i högsta grad en politisk fråga som måste upp på dagordningen – och det hastar.

Läs mer om