I dag är ungdomar mellan 18 och 24 år hårt drabbade av arbetslöshet. I den åldersgruppen uppgår den just nu till minst osannolika 22 procent. Och ingen hejd på detta är skönjbar. Det är ungdomar som Reinfeldt borde måna om istället för sitt tal om att höja pensionsåldern. Först måste man se till att ungdomar får jobb. Sedan kan man diskutera pensionsåldern.
I synnerhet är det svårt att hitta jobb för dem som hoppat av skolan eller som inte klarat sin skolgång. Den gruppen har växt.De som av olika anledningar lämnat skolan i förtid borde därför i större omfattning slussas tillbaka in till en yrkesutbildning. Utan grundutbildning står man sig slätt i dagens jobbkonkurrens. Avbrutna studier är tyvärr en alltför vanlig orsak till att unga saknar ett jobb. Stegen från arbetslöshet i unga år och till vanmakt och passivitet samt dåligt självförtroende är kort. I sämsta fall kan man bli utslagen för resten av livet.
Dagens ungdomar kommer dessutom till en skiktad och otrygg arbetsmarknad. Arbetsgivarna eftersträvar, som det alltid heter från det hållet, allt större flexibilet, då blir deltids-och visstidsanställningar ett vanligt scenario. En speciell bransch som säkert gnuggar händerna just nu är restaurangnäringen. Här räknar man med att tjäna grovt på högeralliansens välvilja att sänka arbetsgivaravgiften. Det blir välkomna fräscha pengar som man inte behöver göra någon motprestation för att tjäna in.
För statskassan och oss skattebetalare kostar kalaset dryga fem miljarder kronor. All forskning visar samtidigt att sänkta arbetsgivaravgifter enbart gynnar företagen och ger få eller inga nya jobb.Vart tredje ledigt jobb idag kräver högskoleutbildning. Då kan det vara svårt att få en underutbildad arbetslös att passa ihop med det arbete som är ledigt. Det är ett flaskhalsproblem som alliansregeringen borde ta tag i istället för att ge gåvor till företagen.
Regeringen jobbar med piska mot dem som står utanför arbetsmarknaden medan man göder företagen med lägre skatter och arbetsgivaravgifter. De som står längst från arbetsmarknaden fastnar i sitt utanförskap. I dag har omkring 15 procent av samtliga anställda tidsbegränsade arbeten. Totalt rör det sig om närmare
600 000 jobb. Otrygga anställningsförhållanden har blivit allt vanligare. Tillfälliga jobb, korta inhopp vid behov, vikariat, provanställningar och projektanställningar är arbetsformer som vuxit snabbt.
"Springvikarierna" har ökat explosionsartat sedan den flexibla arbetsmarknad som den borgerliga regeringen applåderar blivit allt vanligare. Arbetstagarens ställning har blivit otryggare sedan Reinfeldt kom till makten. Dessutom är det så gott som omöjligt för människor med tillfälliga arbeten att få ett banklån eller skriva kontrakt för en bostad. Det blir svårt att få fason på tillvaron. Alltför många unga drabbas därför av dagens nyckfulla arbetsmarknadspolitik. Hur ska högeralliansen lösa ungdomsarbetslösheten? Det är det tyst om. Sedan länge.