Allt fler äldre har det svårt
LEVNADSSTANDARD De goda tiderna har gjort att de flesta hushåll i vårt land fått det bättre. Orsaken är låga räntor, låg inflationen och stigande reallöner. Detta trots lågkonjunkturen. En grupp som dock missgynnas är pensionärerna. De utgör omkring 1,7 miljoner av oss svenskar. En grupp som kan säga ifrån. Inte minst inför ett val .
En alltför stor grupp pensionärer, framförallt kvinnor, har inte fått några större förbättringar under Fredrik Reinfeldts regeringsperiod. Istället måste de vända på slantarna för att klara sig.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vi vet dessutom att hyror höjs och att bostadsbidragen för de äldre inte hängt med i denna utveckling. Kostnaderna för tandvård har stigit i höjden, trots den så kallade tandvårdsreformen, liksom kostnaderna att besöka läkare. Många gamla har svårt att klara de ökade medicinkostnaderna. Det krävs en egenavgift på 1 800 kronor innan du får fri medicin.
Det är ingen liten grupp det handlar om. De med sämst pension beräknas uppgå till mer än
400 000 personer. Av dessa är 80 procent kvinnor. Kvinnor som varit med och byggt upp vårt samhälle, men som nu tvingas vända och vrida på slantarna för att få ekonomin att gå ihop. Ja, inte bara det. Många tvingas avstå från att gå till tandläkaren eller att besöka sin läkare. De har helt enkelt inte råd.
När andra fått kraftiga reala lönehöjningar och lägre skatt borde också denna pensionärsgrupp få motsvarande tillskott, men de fortsätter att halka efter. Med den nya regeringen, som bara ser till dem som redan har, lär landets fattigpensionärer få det ännu sämre.
Förutom att pensionerna för de sämst ställda pensionärerna måste skrivas upp finns en rad åtgärder som måste till för att våra äldre ska få en tryggare tillvaro. Det behövs ytterligare resurser till både sjukvården och äldreomsorgen. Köerna till starroperationer, höftledsoperationer och till utprovning av hörapparater är orimligt långa.
Vi går raskt mot en äldreboom. År 2030 beräknas antalet pensionärer vara 50 procent fler än idag. Antalet äldre över 80 år hela
800 000 mot dryga 400 000 i dag. Det krävs åtgärder redan nu för att möta de nya behoven av vård, omsorg och speciella äldreboenden. Vi vet också att antalet personer över 80 år fortsätter att öka mycket kraftigt under det närmaste decenniet.
Hittills har höginkomsttagarna och de redan välbeställda varit vinnare i den borgerliga regeringens politik. Det finns en stor grupp pensionärer som måste få en tryggare vardagstillvaro. Det blir en valfråga.
I ett framtidsperspektiv kan många som hoppats och trott på en trygg pension på äldre dar känna sig lurade. Klyftan mellan dem som har ett tryggat jobb och dem som står utanför arbetsmarknaden kommer att öka om regeringen Reinfeldt får som den vill. Och våra gamla ska inte beskattas på sådant sätt som sker i dag. Det är skamligt. Sverige är ensamma om att beskatta pensionärer mer än löntagare. Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt ska skillnaden skattetryck finnas kvar även om han och hans regeringskamrater lovat att sänka skatten för landets pensionärer med 5 miljarder kronor. Samtidigt lovar Reinfeldt ytterligare jobbskatteavdrag om han får nytt förtroende från väljarna den 19 september medan pensionärerna fortsatt ska betala mer i skatt än den som arbetar.