Alliansens Sverige alliansfritt?

WIKILEAKSAVSLÖJANDE Enligt de dokument som Wikileaks publicerat kan Sveriges reella alliansfrihet ifrågasättas då svenska företrädare verkar ha svävat på målet, i kontakterna med företrädare för USA, när det gäller vårt förhållande till militäralliansen Nato.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Sten Tolgfors uppskattar nog inte de rapporter som amerikanska toppdiplomater skickat hem till USA, och som nu har offentliggjorts av Wikileaks. Enligt dessa dokument framstår Sveriges relation till militäralliansen Nato som betydligt närmare än vad officiellt förespeglas.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Sten Tolgfors uppskattar nog inte de rapporter som amerikanska toppdiplomater skickat hem till USA, och som nu har offentliggjorts av Wikileaks. Enligt dessa dokument framstår Sveriges relation till militäralliansen Nato som betydligt närmare än vad officiellt förespeglas.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Piteå2010-12-06 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det finns all anledning att fråga sig hur det står till med den svenska alliansfriheten. Amerikanska toppdiplomater har rapporterat hem att Sverige i princip tycks vara medlem i militäralliansen men att man utåt sett måste upprätthålla illusionen av att Sverige är fortsatt alliansfritt. Detta framgår av de hemligstämplade dokument som Wikileaks valt att publicera.
En amerikansk diplomat ska efter kontakt med en svensk statssekreterare ha rapporterat hem till USA att Sverige har förpassat sin neutralitet till historiens soptunna.

Wikileaks avslöjanden förvånar knappast. Intresset hos högerpolitiker för svenskt medlemskap i Nato är inget nytt. Inte heller är det särskilt uppseendeväckande att amerikanerna upplever ett närmande från Sverige. Under de senaste åren har den amerikanska utrikespolitiken blivit alltmer vägledande för svenskt agerande.

Inför Fredrik Reinfeldts besök rapporterade den amerikanska ambassadören Michael Wood att man upplevde att den svenska officiella hållningen var en osanning, och att statsminister Reinfeldt var bättre skickad att samarbeta med USA än sin företrädare Göran Persson.
Försvarsminister Sten Tolgfors ska också ha sagt till personal vid den amerikanska ambassaden att det är lätt för den svenska regeringen att få stöd för svenskt deltagande i militära insatser under Natos ledning.
När amerikanska diplomater också skriver att uppgifter från svensk underrättelseverksamhet är en viktig källa till information om Rysslands inre militära förhållanden börjar det bli riktigt obehagligt. Den amerikanska tolkningen, att Sverige står USA mycket nära, blir allt mer rimlig. Sverige verkar ha ett betydligt närmare samarbete med USA och Nato än vad som varit känt för den svenska allmänheten.

Visst har det verkat som om den svenska hållningen gentemot USA blivit alltmer underdånig och att Sverige i allt högre grad fogat sig efter den amerikanska agendan för världspolitiken. Men att svenska regeringsföreträdare på detta sätt givit bilden av att ett svenskt Natomedlemskap mer eller mindre fungerar i praktiken är ytterst uppseendeväckande.
Är de uppgifter som Wikileaks publicerat sanna har den största omsvängningen i svensk utrikespolitik skett utan att det svenska folket haft någon vetskap om detta, än mindre haft en möjlighet att påverka eller ta ställning till den omsvängning som gjorts.

Den svenska utrikes- och säkerhetspolitiska hållningen måste vara oantastlig. Det får aldrig finnas någon som helst tvekan om att Sverige kommer att stå alliansfritt i händelse av konflikt. Den svenska hållningen måste vara tydlig och konsekvent.
Utrikesnämnden måste inkallas så att statsministern kan utfrågas kring, och ställas till svars för, de uppgifter som nu publicerats. För att kunna upprätthålla en fortsatt trovärdighet i dessa frågor måste Sverige samtidigt än en gång klargöra vår utrikes- och säkerhetspolitiska hållning. Sverige ska fortsätta att vara alliansfria, såväl på papperet som i praktiken.
Läs mer om