Alliansens "plus" blir ren förlustaffär

FÖRLUSTAFFÄR. Den borgerliga alliansen lever i övertygelsen att det är skadligt med statligt ägda bolag. Därför ska sju bolag raskt säljas ut om Alliansen vinner valet. En politisk ideologi som kommer att kosta staten miljarder i förlorade inkomster att fördela till svenska folkets gemensamma välfärd.

Piteå2006-09-01 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Alliansens turer kring Vattenfall blir allt mer förvirrade för var dag som går. En av många starka signaler på att den omtalade enigheten är oerhört bräcklig. Måndag var kristdemokraten Mats Odell beredd att börsnotera kassakon Vattenfall och gruvjätten LKAB. Tisdag ångrade han sig. Han hade frångått fyrpartiöverenskommelsen som sa att det inte var aktuellt att minska statens ägande i Vattenfall under nästa mandatperiod. Detta skulle icke upprepas.

Samma dag steg emellertid moderatledaren Fredrik Reinfeldt fram och sa, med hänvisning till samma överenskommelse, att det visst kunde bli fråga om att släppa in nya ägare. Något han upprepade vid sitt besök i Luleå på torsdagen. I överenskommelsen står bara att staten ska vara huvudägare. Fyrtionio procent av bolagen kan således säljas ut.



Exakt vilket öde som väntar Vattenfall och LKAB om och när Fredrik Reinfeldt och hans allierade bildar regering är oklart. Bara att det med största sannolikhet stundar börsnotering. Däremot tycks de borgerliga vara helt överens om att gå till marknaden med sju av de tio statliga bolagen. På säljlistan står teleoperatören Telia Sonera, storbanken Nordea, flygbolaget SAS, börsoperatören OMX, alkoholjätten Vin&Sprit, bolåneinstitutet SBAB och fastighetsbolaget Vasakronan.

Utförsäljningen kommer säkert att bli en bra affär för köparna - fonder och riskkapitalbolag, framför allt utländska räknar redan, och enskilda aktieägare. För staten och svenska folket gemensamt blir det en förlustaffär, visar den granskning finanstidningen Dagens Industri (DI) gjort.



DI har granskat plus- och minussidan och kommit till slutsatsen att staten skulle ha förlorat 5,1 miljarder kronor netto förra året på att privatisera de sju bolag som den borgerliga alliansen satt på sin säljlista. Bolagen bedöms tillsammans ha ett marknadsvärde på 186 miljarder kronor, räknat på förra fredagens slutkurser för de börsnoterade bolagen och marknadens värderingar av de tre helstatliga bolagen (Vin&Sprit, Vasakronan, SBAB).

Alliansen har haft svårt att förklara vad miljarderna skulle användas till. Skattesänkningar är förmodligen det rätta svaret, men senaste budet är att pengarna ska gå till att betala av på statsskulden. Något som enligt deras egna uträkningar i budgetmotionen skulle ge "... en förbättring av det
finansiella sparandet med 0,1 mdr under 2007".



DI:s granskning kommer fram till helt andra siffror. Förlust istället för vinst. Orsaken är att de sju bolagens utdelning vida överstiger den sänkta ränteutgift avbetalningen på statsskulden ger. Att bolagen dessutom gör
extremt höga vinster som skapar en hög värdetillväxt ovanpå utdelningen, finns inte med i beräkningarna. Statens bolag går väldigt bra.

Vattenfall bidrog förra året med 5,8 miljarder kronor i utdelning till statskassan, LKAB med 1,5 miljarder och Sveaskog med 355 miljoner kronor.
Alla tio bolagen tillsammans gav 17,4 miljarder kronor i utdelning till ägaren staten. Den summan motsvarar nästan 75 procent av hela kostnaden för socialbidrag och studiemedel eller kostnaden för barnbidraget.



Den borgerliga privatiseringsivern kommer att stå svenska folket dyrt.

Läs mer om