Alliansen på ny skattjakt

Piteå2007-03-29 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den borgerliga alliansregeringens löfte om billigare tandvård har ställts på väntelistan. Tandvårdsreformen skulle ha trätt i kraft redan från halvårsskiftet, men det blev för krångligt, rent tekniskt, förklarade socialminister
Göran Hägglund, kristdemokraterna.

Bättre har regeringen lyckats med förmögenhetsskatten. Förmögenhetsskatten skulle sänkas stegvis, men regeringens fyra partiledare har gjort en kraftsamling och meddelar på onsdagens DN
Debatt att förmögenhetsskatten
avskaffas helt redan i år.



Klang och jubel i de förmögnas skara. Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg kan låta sin förmögenhet vila i frid. 2005 fick han muddra den på 4,6 miljoner kronor i förmögenhetsskatt. Kattskit dock i jämförelse med storfräsaren och H&M-ägaren Stefan Persson som laddade statens skattkista med 34,1 miljoner kronor i skatt på sin förmögenhet.

Någon amnesti för skatteflyktingar blir det dock inte. Där har kristdemokraterna fått ge vika. Allmänheten tål inte hur mycket gullande med rikemansfolket som helst och förmögenhetsskatten är ändå så lätt att undkomma. Lagstiftningen är full av kryphål.



De förmögnas skattelindring ska delvis betalas av dem som har ett avdragsgillt pensionssparande över 12 000 kronor. Ett visst mått av rättvisa skipas. De som pensionssparar mest är samma folk som får skattelindringen. På bantat skatteavdrag tar regeringen in en tredjedel av de 5,8 miljarder förmögenhetsskatten gav förra året. Resten ska plockas ur statskassan. Det har vi råd med, hälsar statssekreterare Ingemar Hansson, finansministerns närmaste man.

Till detta utlovas fler skattesänkningar för den som har arbete och väck med fastighetsskatten som gott och väl täcker barnbidraget.



Det är strålande tider. Sveriges ekonomi går som tåget. Men vad händer när tåget bromsar in och konjunkturen lägger sig till ro? För det gör den. Vem ska då betala? Blir det än en gång de arbetslösa, de
sjuka, pensionärerna och barnfamiljerna? Kommer det att finnas några pengar till arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att hålla samhället igång när arbetsmarknaden sviktar?

Finns det en Plan B?

Läs mer om