Jag tror det var Nelson Mandela som sa att en nation inte ska dömas efter hur den behandlar sina mest priviligierade medborgare utan efter dem som har det sämst ställt. Hela den svenska folkhemstanken som myntades av tidigare statsministern Per Albin Hansson 1928 går ut på att höja standarden för de som har det allra sämst. Socialdemokraterna pratade då om att samhället bestod av klasskillnader som måste utjämnas.
Idag, år 2015, är det ovanligt att höra socialdemokratiska partitoppar använda begreppet klass.
87 år efter att talet om folkhemmet hölls höll Stefan Löfven tal i Almedalen 2015. Stefan Löfven pratade om skolan och ville att de mest skickliga lärarna skulle belönas. Löfven fortsätter på alliansens inslagna spår när det gäller att premiera ett fåtal. Dessutom bryter man mot folkhemstanken. Vilka lärare kommer anses vara skickligast? Vem är det som kommer göra bedömningen? Är det kanske lärarna som delar ut högst betyg? Ska eleverna få göra en omröstning om sina lärare? Eller är det lärarna som har den bästa kontakten med skolledningen som ska belönas? Finns det en risk att detta skulle leda till betygsinflation?
Låt säga att man applicerar begreppet på politikerna istället. Vilka ska premieras och bli förstepolitiker? Kanske de som slänger ur sig mest motioner i riksdagen? Nej, vi behöver inte premiera politikerna i riksdagen för de har redan höjt sina löner tillräckligt mycket. I mitten av 1900-talet tjänande en lärare och en riksdagledamot lika mycket. Det var i en tid när läraryrket hade en hög status i Sverige. Riksdagsledamöternas löner har sedan dess ökat medan lärarnas ligger på en pinsamt låg nivå. Bevisligen innebär detta att om den politiska viljan finns kan man höja lägstalönen för en hel yrkesgrupp, dock verkar urvalet vara selektivt…
Politik handlar om visioner och politikernas vision är att göra skolan bättre. Kommer skolan göras bättre för att man höjer lönen för ett fåtal? Självklart inte. Löfvens och Socialdemokraternas idé är väl att läraryrket ska anses vara mer attraktivt. Då utgår de från att lärarstudenterna endast tänker med plånboken. Det stämmer till en viss del, men jag tror det är viktigare för lärarna att komma till en arbetsplats där de trivs och där de känner att de kan ge eleverna den hjälp de behöver. Jag tror att varje lärare känner ett ansvar för sin klass och lärarnas högsta vilja är att eleverna ska stå rustade för en framtid där de inte längre går i skolan.
För att verkligen förbättra skolan måste man erbjuda politiska lösningar som kommer leda till resultat. Skolan borde förstatligas, det fria skolvalet måste begränsas, segregationen mellan skolor måste minska (blandade klasser ger alltid bäst resultat) och lärarlönerna måste höjas. Det finns lösningar på alla problem, men så länge politikerna endast pratar om premiering av ett fåtal lärare och betyg i lågstadiet är man på väg mot fel håll.
Drömmen om ett jämlikt samhälle där alla ska känna sig delaktiga börjar i skolan. För att uppnå en jämlik skola måste hela lärarkåren premieras och inte endast ett fåtal.
Jag hoppas att Sverige statsminister kan inse det.