Alla drabbas av sänkta ungdomslöner

Piteå2011-10-01 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jaha, då var det dags igen. Men den här gången är det inte Centerpartiet som vill sänka lönerna för ungdomarna. Tidigare har det varit nyliberala Stureplanare från Centern som haft detta som sitt mantra. Tanken är att sänkta ungdomslöner ska göra att arbetsgivarna anställer fler. Och visst kan det se snyggt ut på papperet och rent teoretiskt skulle det nog också kunna fungera. Det vill säga om man bortser från vilka konsekvenser som detta får i förlängningen i det som vi kallar verkligheten.

Ta bara den ungdom som ska ut på arbetsmarknaden. Den redan låga ungdomslönen har nu dessutom på förslag av C och FP sänkts. Det är bara att glömma tanken på ett vettigt eget boende. Det räcker inte lönen till. Ajöss med den frigörelseprocessen. Den är bara att skjuta många år framåt i tiden. Men det är kanske centerpartisternas och folkpartisternas dröm att se till att hålla ihop kärnfamiljerna längre genom att tvinga barnen att bo hemma långt mycket längre än man nu kan göra. Tänk dig att sitta hemma på flick- eller pojkrummet som 20-plussare bara för att lönen du får gör det omöjligt att slå ner dina egna bopålar någonstans.

För vem är så naiv att inte tro att sänkta ingångslöner för ungdomar kommer att innebära en lönepress nedåt även längre fram i ungdomsåren. Arbetsgivarna kan ju anställa de unga till riktigt låga löner, och då finns det ingen anledning att "överbetala" äldre ungdomar heller.

Men tro inte att det kommer att stanna därvid. Arbetsmarknaden är just vad andra delen av namnet antyder - en marknad. Och på marknaden råder konkurrens. Och när du kan anställa väldigt billigt i ena änden så brukar det även påverka andra änden av skalan. Det blir en press nedåt överlag. Detta kommer i förlängningen också att påverka lönerna för alla dem som lämnar ungdomen bakom sig. Med en hård lönekonkurrens mellan olika grupper på arbetsmarknaden så kommer människor tvinga sälja sig allt billigare. Allt medan arbetsgivarna kan skörda frukten av denna konkurrens mellan arbetstagare.

SSU:s nyvalde ordförande Gabriel Wikström har förstått vad detta handlar om. I en kommentar till förslaget säger han: "Folkpartiets förslag om sänkta ingångslöner är inte bara ett hån mot en hel ungdomsgeneration utan kommer också, om det genomförs, öka segregationen på arbetsmarknaden. Vilken är nästa arbetslöshetsgrupp som Folkpartiet vill "hjälpa" med sänkta löner? Nyanlända invandrare, personer med funktionsnedsättning eller människor i övre medelåldern? Med sitt förslag slår Folkpartiet in på en väg som riskerar leda till sänkta löner för stora grupper på svensk arbetsmarknad."

Visst gäller det att få in en fot på arbetsmarknaden. Det tyckte också daglönarna i de svenska hamnarna under sent 20-tal och tidigt 30-tal. De stod där i hamnen och bjöd under varandra för att få ett jobb. Men efter år av underbetalt jobb och utnyttjande så kom de till insikt. Något måste ske. Att konkurrera via lönerna gynnande ingen annan än arbetsgivaren. Och detta ledde till att man slöt sig samman och stod upp för sin rätt. På samma sätt måste vi också nu stå enade i kampen för rättmätiga löner - även för ungdomar.

Läs mer om