Äldreomsorg med nya krav

ÄLDREOMSORG. Svenskar har i stort ett bra liv, men ålderdomen kan vara tuff, både för de gamla och deras anhöriga. Här har regeringen en stor uppgift att fylla. En bra äldreomsorg i hemmiljö, som ju är det vanligaste, kräver stora insatser av stat, landsting och kommuner.

Piteå2006-03-02 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Thage G. Peterson, erfaren socialdemokratisk toppolitiker och också statssekreterare åt Olof Palme, pratade om detta när han på onsdagen besökte Norrbotten och då bland annat PRO-avdelningen i Piteå. Thage G. Peterson är numera själv pensionär, men han har varit med om att bygga upp och bygga ut den offentliga sektorn och dess allmänna välfärd, något som skedde främst under Olof Palmes tid.

Peterson konstaterade att mycket blivit bättre för de gamla, men att inte alla har det bra. Han berättade att han samlat på nyhetsartiklar om missförhållanden i äldreomsorgen, varav en del var "ruskiga exempel på ren vanvård" av män och kvinnor på äldreboenden. Han efterlyste inte bara humanism och respekt för människovärdet, utan också tilltro och respekt för vad en gammal människa säger och kräver.



Åtskilligt kan bli betydligt bättre än i dag och för att nå dit har regeringen tagit fram en nationell utvecklingsplan för äldreomsorgen. Där finns 10 miljarder kronor som ska pytsas ut under tio år. Det är extra miljarder som bland annat går till att betala vikarier som går in medan ordinarie personal inom äldreomsorgen vidareutbildas.

I utvecklingsplanen slås fast att äldre ska ha rätten till ett bra och tryggt boende oavsett man bor hemma, på servicehus eller sjukhem. De allra flesta vill bo kvar hemma, helst livet ut. Det ska man också få enligt utvecklingsplanen och för att göra det möjligt ska det satsas på bättre hemsjukvård och göras särskilda insatser för gamla sjuka.

Bra, men till det här måste läggas mer av social omsorg och service i hemmet för att få hjälp med vardagsbestyren. Någon form av tjänsteföretag som äldre kan anlita till subventionerat pris måste med säkerhet till. Först då kan hemmaboendet bli tryggt och bra. I annat fall kommer många äldre att fara illa, särskilt de som saknar anhöriga, och de anhöriga får bära ett alltför stort ansvar.



Redan i dag bor allt fler äldre hemma, medan kommunerna drar ned på platserna i särskilt boende. Men vården, omsorgen och servicen runt de hemmaboende äldre är inte dimensionerad för det här systemet. Ett tungt ansvar läggs på anhöriga och då framför allt på kvinnorna. Kvinnor som inte bara är döttrar till gamla föräldrar i behov av stöd och hjälp, de är ofta samtidigt farmor och mormor som ska hjälpa till med barnbarnen.

Och kvinnorna vill så gärna göra allt detta, men det sliter på kropp och själ. För samtidigt har de ett eget hem och därtill ett yrkesarbete att sköta. En orimlig arbetsbörda som förmodligen kommer att visa sig i en nedåtgående trend i överlevnadskurvan.



Det här måste vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson och hennes stab ta hänsyn till när de utvecklar den nationella planen för äldreomsorgen. Som Olof Palme skulle ha sagt: Problemen måste upp till ytan så att de kan åtgärdas.

Läs mer om