Mona satsar på ungdomen

ALMEDALEN. Den som hade ställt förhoppningarna till att Mona Sahlin skulle göra någon form av spektakulärt utspel i samband med sitt premiärtal i Almedalen blev sannolikt besviken. Framförallt media väntar ivrigt på något sådant. I stället bjöds på ett traditionellt socialdemokratiskt linjetal som tycktes uppskattas till fullo av de mellan 3 000 och 4 000 som kommit för att lyssna.

Övriga2007-07-11 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 Kritiken mot regeringens systemskiftespolitik var tydlig och så fort hon kritiserade alliansen kom också applåderna från åskådarna. Mycket kom också att handla om ungdomars förutsättningar i det borgerliga allianssamhället.

Det är inte bara det att ungdomsarbetslösheten är hög, a-kassan för ungdomar har försämrats och det är svårt att få en riktig bostad. När man ska introducera sig på bostadsmarknaden är det svårt för en ungdom att plocka fram pengar till en insats. För just nu byggs så gott som bara bostadsrätter. Lägg därtill att Komvux lövats av och att högskoleplatserna blivit färre.



Mona Sahlin lovade lägga fast en ny socialdemokratisk ungdomspolitik och till sin hjälp ska hon ha 30 ungdomar i en ungdomspanel. Så det blir många rådslag under hösten, dels om skolan och dels om jobben, välfärden, miljön och klimatet. Partiledare Sahlin vill skapa en ny socialdemokratisk plattform underifrån. Tankar och ideer ska komma från gräsrötterna. Så måste det vara.

2006 gjorde socialdemokraterna sitt sämsta val sedan 1914. Trots att svensk ekonomi redan förra året gick bättre än på många år och att jobbpolitiken, en gammal säker socialdemokratisk paradgren, var valets huvudfråga lyckades socialdemokraterna inte lyfta sig till en ny valseger.



Socialdemokraterna tappade både tilliten och takten. Strategiska misstag var legio medan högeralliansen envetet trummade in sitt budskap om enighet och om dess kamp för jobben, jobben, jobben.

Sådant svider. Utifrån detta perspektiv finns all anledning till både självkritik och till en förändrad partistruktur, där rådslagen ute bland partimedlemmar och sympatisörer åter tagits till heders.



Mona Sahlin är i många stycken en sällsynt politisk begåvning. Egentligen är hon inte särdeles politiskt originell eller annorlunda. Däremot har hon alltid varit rak och okomplicerad i sin samvaro både med media och vanligt folk. Hon har varit vanlig och lagom och därför så socialdemokratisk. Hon har väckt känslor, men har samtidigt upplevts som en person att lita på.



Socialdemokraterna kan just nu glädja sig åt att ha en stabil väljaropinion kring 40 procent i ryggen. Det var några år sedan något sådant kunde noteras.

Under tiden har den moderatledda regeringen jobbat på med sitt systemskifte. Frihet från den gemensamma välfärden är vad som torgförs.
I stället ska vi ha ett samhället, där den som har möjligheterna och de ekonomiska resurserna, alltid får försteg före den som har svårare att hävda sig. Rättvisa blir en fråga om hur stor plånbok du har. Inte något för var och en efter de behov man har av vård, omsorg eller utbildning.

Därför behövs en socialdemokrati med nya visioner, som lyssnar och tar till sig vad människor önskar. Rättvisa och välfärd ska återställas.



Så visst finns det mycket att göra för Mona Sahlin och socialdemokraterna. Och hon har alldeles rätt i att en radikal socialdemokrati alltid måste vara i opposition mot orättvisor var de än finns i samhället. Valförlusten berodde till stor del på att partiet hamnat i en trång förvaltarroll av makten som institution, där människorna hamnade på undantag.

Det är hög tid att återupprätta det socialdemokratiska folkhemsprojektet med en rättvis fördelningspolitik och kamp för jämställdhet. Mona kommer tillbaka till Almedalen.

Läs mer om