Bostadsbrist hot mot kunskapssamhället
Sedan ett par veckor pågår utbildningsprogram och kursverksamhet vid Sveriges högskolor och universitet. För studenterna är början av höstterminen en spännande tid då drömmen om en högre utbildning förverkligas, nya spännande kurser påbörjas, gamla kompisar träffas eller livet som nybliven vuxen inleds.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sveriges förenade studentkårer som organiserar samtliga studenter vid högskolor- och universitet redovisade nyligen en rapport om bristen på studentbostäder. Rapporten visar att studenter i Linköping, Umeå och Örebro kan komma att få vänta på lägenheter så länge som fram till november. Även i städer som Östersund och Luleå är det svårt att tillgodose studenter med boende. Under tiden delar studenter rum på 20 kvadratmeter, bor på vandrarhem, inkvarteras hos välvilliga husägare och till och med tältar för att kunna påbörja sina utbildningar.
Den utbredda bostadsbristen i universitets- och högskolestäderna är illavarslande. Bristen på bostäder får inte innebära ett hinder för människor att söka djupare kunskap eller att utbilda sig till drömyrket. Och det är främst unga människor från hem utan studietradition som kommer att trängas bort från högskolan.
För samhället skulle det innebära en stor förlust om tillströmningen av välutbildad arbetskraft till arbetsmarknaden bromsas upp. I ett längre perspektiv kan det innebära att svenska städer och regioner går miste om arbetstillfällen och investeringar. Samhället måste ta ansvar för studenternas bostadssituation och långsiktigt se studenterna som en kunskapsresurs istället för ett kortsiktigt sätt att skapa befolkningstillväxt och investeringar.
Därför är det både besynnerligt och cyniskt av den borgerliga regeringen att inte skjuta till resurser och på andra sätt stimulerar byggandet av studentbostäder samtidigt som villaägare ges skattelättnader för renovering, om- och tillbyggnation. Hade regeringen visat samma engagemang för studenternas situation på bostadsmarknaden som för villaägarna och bostadsrättsinnehavarna skulle flera arbetstillfällen kunna skapas genom satsningar på nybyggnation och renovering av befintliga studentbostäder.
Satsningar på kunskapssamhället och högre utbildning får inte bara innebära resurser till högskolorna. Andra sektorer av samhället måste också anpassas efter en solidarisk och expansiv högskole- och forskningspolitik. Därför måste fler och bättre studentbostäder finnas med i kalkylen och planeringen av Sveriges politik för en konkurrenskraftig kunskapsbaserad ekonomi.