Vräk inte ugglemor i jakten på virke

MILJÖLARM. Skogsavverkningen i Norrbotten och Västerbotten är så uppskruvad att miljön, tillväxten och den biologiska mångfalden hotas. Skyddsvärda skogar faller och sällsynta fågelarter får försöka hitta nytt livsrum.

Opinion2007-12-06 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
˜Aldrig tidigare har så mycket skog avverkats i norra Sverige som i denna tid. Ekonomiskt uppsving på hemma-
plan och ute i världen får virkespriserna att rusa i höjden. Avverkningstakten är så uppskruvad att en hållbar utveckling satts ur spel, visar Skogsstyrelsens senaste granskning av virkesbalansen i Sverige.

Skogen har stor ekonomisk betydelse för näringslivet, sysselsättningen och staten Sverige. Skogen är också värdefull där den står. Värden vi inte vet om eller tänker på. Däremot kan vi känna en frid och stillhet, någonting som förmodligen är lycka, när vi vandrar i skogen. "Välj naturen före sudoku för att träna hjärnan", säger forskarna.

Den skog som omger oss här uppe i norr lär också vara särskilt duktig på att binda koldioxid och därmed ett effektivt medel mot de skadliga utsläpp som får jordens temperatur att stiga med ödesdigra konsekvenser till följd.



Vi ska leva av och med skogen. Vissa områden ska inte avverkas alls. Istället för att hugga ner och sälja träden, ska skogsägarna få betalt av staten för att låta dem stå kvar. Det tycks inte fungera. Inte ens de stora skogsbolagen tar sitt ansvar. I jakten på råvara och intäkter faller också den skyddsvärda skogen. Kalhyggen och avverkad gammelskog förfular miljön och utarmar djur- och växtriket. I Västerbotten har 497 hektar gammelskog anmälts för avverkning, i Norrbotten 253 hektar.



Naturskyddsföreningen har slagit larm om vad som pågår ute i skogarna i högkonjunkturens spår. Regeringen svarar med att kraftigt dra ned på anslaget till att skydda skogar. 450 miljoner kronor mindre de närmaste tre åren till skogsskydd och biologisk mångfald. Läkaren, ornitologen och naturvännen Björn Mildh har i åratal kämpat för fågellivet och mot skogsbolaget SCA.

Finnträsk, söder om Piteå på gränsen mellan Norrbotten och Västerbotten, är ett unikt fågelområde med ett stort antal stora rovfåglar som duvhök, lappuggla, slaguggla, fiskgjuse, ormvråk och bivråk. Här finns också gott om skogshöns som orre och tjäder. Nästan alla dessa arter är beroende av gammal skog. I snart tio år har Björn Mildh och hans fränder vädjat till SCA att spara öarna av äldre skog som livsnödvändiga biotoper för fåglarna.

Framgången har inte varit direkt lysande och nu är det riktigt illa, berättar Björn Mildh. Finnträskskogen är snitslad för slutavverkning. Slagugglornas bostubbe lämnas i princip utan skyddande omgivning, öppen och utsatt. Kommer de att återvända till sitt hus utan ytterväggar? Tjädrarnas spelplats likaså. Avverkningen går så nära myren som tjugofem meter. Tjädrarna får flytta. Inte heller den gamla mäktiga furan där lappugglan hade sitt rede sommaren 2001 lär stå kvar.

Finnträskskogen är kärnan i ett IBA-område. IBA står för Important Bird Area (viktigt fågelområde). För klassningen står den internationella organisationen Birdlife International.



SCA marknadsför sig också som ett naturvårdande bolag med högt satta mål och skriver: " I norra Sverige finns 200 växt- och djurarter som hotas av skogsbruket. Områden med höga naturvärden och hänsynskrävande arter undantas från skogsbruk". Policyn är hög, men virkespriset högre. Bolaget har vid upprepade tillfällen avverkat naturvärdesträd och riskerar att förlora sin miljöcertifiering, FSC. Allvarligaste anmärkningen "Rött kort" har redan utdelats.

I den högkonjunktur som råder efterfrågas inte varifrån virket kommer. Allt går åt. När konjunkturen svalnar och klimatfrågan blir allt hetare kommer också frågorna och kraven från allt mer kräsna och miljömedvetna kunder. Den dagen är det guld värt att kunna visa upp slaguggleskogen och tjäderskogen och miljöcertifieringen.



Birgitta Pettersson

birgitta.pettersson@pitea-tidningen.se





Läs mer om