Vem vill bli entreprenör?

Företagande. Ju fler som vågar ta chansen att pröva sina ideers bärkraft desto större är sannolikheten för att Sverige också i framtiden kan ha starka och framgångsrika företag. Viktigast är emellertid att alla uppslag tas till vara i privata företag såväl som i offentlig verksamhet.

Opinion2007-12-03 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
eLänge var en entreprenör detsamma som en underleverantör på ett bygge eller en person som körde vägmaskiner. Det var rejält och tekniskt, men totalt oglamoröst. I dag har ordet fått en helt annan klang och betydelse .Politiker av i stort sett alla kulörer tävlar om att gulla med entreprenörerna och lovar dem ökat stöd och bättre villkor.

Men Sverige är inte betjänt av en kortsiktigt uppblossande fluga utan behöver ett uthålligt och långsiktigt engagemang för fler entreprenörer som bygger fler företag och skapar fler jobb.



För mig är entreprenörer människor med ideer och handlingskraft. Eldsjälar som sätter igång verksamheter och får något att hända. Deras engagemang får andra människor att ryckas med och växa.

Just nu talas det mest om entreprenörer i privata näringslivet. Men eldsjälarna finns lika mycket inom gemensamt finansierad verksamhet (uttrycket intraprenör används om entreprenörer i offentlig sektor, men det har inte fått allmän spridning).



Socialdemokraternas förhållningssätt till entreprenörer har hittills varit problematiskt och - framför allt - växlande. Nu tycks den nya partiledningen dock ha bestämt sig för att inta en entydigt positiv hållning. Det är bra. För det finns ju ingen given motsättning mellan socialdemokratiska värderingar och de värden som präglar ett framgångsrikt entreprenörskap.

Iderikedom, engagemang, förmåga att entusiasmera och leda andra är ju värdefulla tillgångar även i ett socialdemokratiskt samhälle. Att entreprenören också ska kunna få utdelning i form av vinst på sitt satsade kapital och för de ofta okristligt långa arbetsdagarna är numera också allmänt accepterat.



Socialdemokraterna egen vinkel på entreprenörskapet är att tryggheten för egenföretagare bör förbättras. Tanken framfördes också nyligen av Ikea -grundaren Ingvar Kamprad. Han vill ha någon form av trygghetsförsäkring för nya entreprenörer eftersom många inte vågar ta steget från anställd till företagare. De nuvarande systemen är ju uppbyggda så att tryggheten praktiskt taget upphör samtidigt med anställningen.

Ju fler som vågar ta chansen att pröva sina ideers bärkraft desto större är sannolikheten för att Sverige också i framtiden kan ha starka och framgångsrika företag. Ur den synpunkten finns all anledning att applådera tankarna om ökad trygghet för entreprenörerna.



Men det finns en inbyggd motsättning i resonemanget. Om entreprenören förses med både hängslen och livrem då reduceras risken. Och utan risktagande, varför är det då motiverat med höga vinster?

Sverige ska bli ett av världens bästa länder att starta och driva företag i, säger näringsminister Maud Olofsson. Varför inte. Men det viktigaste av allt är att ta vara på alla uppslag, i privata företag såväl som i offentlig verksamhet.

Man ska inte nödvändigtvis behöva starta eget för att få utlopp för sitt engagemang och sina ideer.

PEETER -Jaan Kask

pjkask@telia.com



Läs mer om