Varför är det intressant att redovisa direktörernas löner? Är det bara för att kittla den kungliga svenska avundsjukan?
Nej. Lönegapet mellan vd och industriarbetare är ett viktigt mått på klyftorna i det svenska samhället. Om vd-lönerna drar iväg påverkas hela lönestrukturen. Inte minst andra chefslöner har en tendens att hänga på direktörerna.
Årets lista visar att genomsnittsinkomsten för en vd 2006 låg på 8,3 miljoner kronor och motsvarade 34 industriarbetarlöner. LO-Tidningens lista visar också att näringslivseliten dragit ifrån rejält på senare år.
Från olika håll har invändningar kommit mot sammanställningen. Svensk Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker menar att listan fokuserar för mycket på toppdirektörerna.
Genomsnittslönen för Sveriges samtliga verkställande direktörer skulle, enligt Duker, bara vara
36 000 kronor i månaden.
Sant är att de 100 största företagen är en elit. Hälften av dem är börsföretag, alla omsätter mer än sju miljarder kronor.
Det är också sant att direktörslönerna ligger betydligt lägre i de små och medelstora företagen än i företagen på 100-listan.
Men det är ju inget argument mot att syna topp-
lönerna. Särskilt inte som det verkar som löne-
ökningarna varit snabbast just i toppen.
Jag vet att en hel del företagsledare i mindre och medelstora företag faktiskt är minst lika upprörda över de här generösa belöningarna till företagseliten som många löntagare.
Och man kan lika gärna hävda att listan underskattar storleken på lönerna i näringslivets topp. Handlare och analytiker i finansföretag och riskkapitalbolag syns nämligen inte på 100-listan trots flitigt förekommande bonusar på miljonbelopp.
En annan invändning från Duker är att direktörslöner innehåller bonusar och att de därför varierar kraftigt. Javisst förekommer bonusar. Men olika tillfälliga påslag förekommer vartenda år och de påverkar den långa trenden bara marginellt.
Det kan man se på medianvärdet, den inkomst som hälften av direktörerna ligger över och den andra hälften under. 2006 var medianlönen mer blygsamma 5,9 miljoner kronor. Sett över några års sikt har dock även direktörernas medianlöner ökat snabbare än de anställdas löner. Oavsett genomsnittstal ökar alltså gapet till de anställda.
Jan-Peter Duker tycker jämförelsen med industriarbetarlöner är vilseledande och populistisk.
" Vd:s lön består oftast av en rörlig och en fast del. Går det bra för företaget, går det bra för vd och också för de anställda."
Vad LO-Tidningens sammanställning visar är att oavsett hur bra det går för de anställda så går det alltid bra mycket bättre för vd.