Med en stor valseger skaffar sig Putin en plattform för att dels kunna bli premiärminister, dels för att kunna ställa upp i ett kommande presidentval. Tidigast 2012.
Putins Ryssland försöker återta platsen som en stormakt. Detta med olje- och gaspengar som ekonomisk ryggrad. Ryssland är i dag världens största oljeexportör och sitter på världens största gasfyndigheter. Därför har den politiska kammen växt under de senaste åren.
Numera tar Ryssland för sig i utrikespolitiken. Ryssland har sagt nej till FN-planen om Kosovo och nu senast till CFE-avtalet för nedrustning liksom till ett europeiskt missilförsvar. Trilskande grannländer och supermakten USA har fått känna av det nya Rysslands politik, som allt mer börjar likna det gamla Sovjet.
Det finns i en del av Putins utspel en antydan till att kalla kriget kan komma tillbaka. Den ryska militärmakten är fortsatt svag, men kan på sikt åter bli ett hot mot övriga Europa. I dag har Ryssland 700 kärnstridsspetsar och 750 000 man under vapen. Samtidigt som man rustar för fullt. Allt mer tycks det som gamla kommunistiska reaktionsmönster styr Ryssland.
Sedan Vladimir Putin tillträdde som Rysslands president år 2000 har förhoppningarna om att den gamla Sovjetstaten skulle förvandlas till en fullfjädrad demokrati grusats. I dag utgår all makt från Kreml och från Putin. Oppositionen har mer eller mindre tystats. Ledande media går i Kremls ledband. Samhället har blivit allt mer auktoritärt och odemokratiskt.
Utvecklingen har på många sätt spelat Vladimir Putin i händerna. De senaste åren har BNP-tillväxten legat över sju procent. Människor har fått det bättre. Samtidigt har självförtroendet ökat och viljan att åter etablera Ryssland som stormakt. Något som gjort Putin enormt populär.
Trots sitt fasta grepp om makten tycks detta inte räcka. Putin och hans regering slår ner på all opposition. De allt färre som vågar kritisera den förda politiken bemöts med hårdhandskar.
Senast i samband med förra veckans demonstrationer i S:t Petersburg och Moskva då oppositionsledarna och förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov fängslades.
Valet och politiken handlar bara om Putin, men priset för demokrati och mänskliga rättigheter har varit högt. Pampväldet, korruptionen och byråkratin i Ryssland är omfattande. Opposition bekämpas med kravallpolis. Den demokratiska utvecklingen i Ryssland har gått i stå.
Vladimir Putin styr ofta sitt land med dekret. Oppositionen i parlamentet är närmast obefintlig. Spärren till en plats i duman ligger på sju procent av rösterna, vilket effektivt hindrar de redan små oppositionspartierna att nå parlamentet. Lägg därtill att Putin omges av en kader förde detta säkerhetstjänstemän och militärer.
Det mest utmärkande draget i Ryssland i denna stund är en bristande tilltro till demokrati, mångfald och mänskliga rättigheter. Putin håller i taktpinnen. Målet i morgondagens val är att nå mer än 60 procent av rösterna. Något som inte verkar omöjligt.