Nationalekonomerna kan visa att denna enda rikaste procent av befolkningen äger, inte 19 procent utan, närmare 40 procent av Sveriges totala förmögenhet. En så ojämn förmögenhetsfördelning når inte ens USA upp till. Knappast något att känna stolthet över.
SCB bygger sin statistik på Skatteverkets uppgifter, men Skatteverket ser bara vad de förmögna vill att Skatteverket ska se. Det vill säga, långt ifrån allt. Forskarna har tagit ett par steg längre och plussat på pengar som svenskar uppskattningsvis flyttar utomlands och svenskar som gör sällskap med sina pengar och flyttar utomlands.
Under 1900-talet och fram till skiftet mellan 1970 och 1980 skedde en stor utjämning av förmögenheten bland befolkningen. Sedan kom en vändning som både borgerliga och socialdemokratiska regeringar drivit på. Med Alliansen närmare vi oss 1800-talets ojämlika samhälle med racerfart.
De välbeställda gör klipp på klipp. Arvs- och gåvoskatten är avskaffad, så och förmögenhetsskatten och nu även huvuddelen av fastighetsskatten för dem med dyra villor i fashionabla områden, inte för boende i ett enkelt hus i Pajala, amnesti för skatteflyktingar och halverad kostnad för städhjälp.
Det finns mer att hoppas på. I senaste numret av Aktiespararna pläderar finansminister Anders Borg för ytterligare sänkta inkomstskatter och därtill sänkt bolagsskatt och sänkt skatt på aktier.
Gud ske pris. Här kommer skatteåterbäringen. De som fortfarande har råd att vara med i a-kassan kan däremot räkna med höjd avgift, för att täcka upp intäktsbortfallet från alla dem som hade behov men inte bärkraft att försäkra sig mot arbetslöshet.