Spräckta bubblor och falska myter
FINANSBUBBLOR. Aktiemiljardären George Soros efterlyser någon form av internationell finansinspektion för att ingripa mot hotande bubblor. Ingvar Carlssons vill ha ett ekonomiskt säkerhetsråd i FN. Räcker den pågående krisen för att världens politiker ska gå från ord till handling eller krävs en än djupare kris?
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Eller IT-bubblan vid sekelskiftet med myten om den nya ekonomin. Då värderades företag som sysslade med IT till fantasisummor utan att ens ha uppvisat en enda krona i vinst.
Gemensamt för bubblor är att de kräver myter för att förklara och motivera de upphaussade priserna. Vi vet också att förr eller senare spricker bubblorna med kriser och krascher i spåren. Fastighetsyran höll till och med på att fälla våra största banker.
Den som nu händer på världens finansiella marknader är också slutet på några bubblor och deras falska myter. Det är myten om de ständigt stigande amerikanska huspriserna som slutar med tårar och exekutiva försäljningar.
Det är också myten om att man kan paketera och sälja vidare skulder utan koppling till underliggande värden och risker.
När kreditbubblan sprack slammade kreditsystemen igen nästan över en natt. Den påföljande kreditåtstramningen äter sig nu allt djupare in i den verkliga ekonomin och hotar företag och jobb över hela världen.
Men det är också myten om att obalanserna i den amerikanska ekonomin - kraftiga underskott i utrikesaffärerna och lågt sparande - kan pågå i evighet utan kännbara konsekvenser för USA. Nu skakas även tron på dollarns ställning som reservvaluta.
Ofta framställs det inträffade som totala överraskningar. Men så är det ju inte. Varje gång har det funnits kloka människor som förutsett krascherna. Den internationella investmentbanken Goldman Sachs har till exempel hittills klarat sig bra genom kreditkrisen. Varför?
Svaret är att företaget gjorde en analys av de nya kreditinstrumenten och bestämde sig redan 2006 för att undvika dem eftersom de ansåg dem vara för riskabla.
Priset för de finansiella bubblorna är högt och har bara blivit högre i takt med globaliseringen av finansmarknaderna. Finansmarknaderna har så stora effekter på den verkliga ekonomin att något måste göras för att förhindra de återkommande systemkriserna.
Aktiemiljardären George Soros har under längre tid varnat för ett sammanbrott av det globala finansiella systemet. Han menar att marknadsfundamentalismen tagit över och att det behövs någon form av internationell finansinspektion som kan ingripa mot hotande bubblor.
Ingvar Carlssons förslag om ett ekonomiskt säkerhetsråd i FN är en annan ide i samma riktning. Frågan är bara om det räcker med den nu pågående krisen för att världens politiker ska gå från ord till handling eller om det behövs en ännu djupare kris.
Sverige skulle kunna spela en pådrivande roll genom att lyfta fram frågan om bättre reglering av finansmarknaderna i EU och andra internationella organ.
Men är det någon som ser finansmarknadsminister Mats Odell som rätt person för den uppgiften?