Spela inte bort svartluten

KLIMATET. Den borgerliga alliansregeringen har visat ett nyvaknat miljöintresse. Dessvärre tycks det mer gälla vad andra EU-länder ska bidra med. Tråkigt. Miljöåtgärder kostar, men vinsterna är stora.

Opinion2007-12-07 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Socialdemokraternas miljöintresse satt långt inne. Det kom egentligen först på 2000-talet, men då får man säga med besked. Göran Perssons mentor och magister var debattören och miljöväckarklockan Stefan Edman. Hos borgerliga regeringar har intresset för miljö och klimat varit helt underutvecklat. Endast centerpartiet har uppvisat ett avvikande beteende. Före Maud Olofssons tid.

För den borgerliga alliansen var "klimatet ingen stor fråga", för att citera moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt i valrörelsen. Sedan dess har klimathotet tornat upp sig i allt mer förskräckande former vid horisonten. Fredrik Reinfeldt har blivit omvänd liksom Göran Hägglund.



Bensinskatten har redan höjts och betydligt mer är att vänta, för miljöns skull, meddelar Hägglund som har ett vallöfte att bortförklara. Bonus på 10 000 kronor till den som köper en ny miljöbil är en annan borgerlig satsning. Under återstoden av mandatperioden satsas 1,1 miljarder på miljöåtgärder, men samtidigt görs ännu större neddragningar inom samma område. I slutändan handlar det om 1,6 miljarder mindre än tidigare.

Riktigt vart det här bär hän är svårt att se. Det finns satsningar på klimatforskning, energieffektivisering och utveckling av förnyelsebara drivmedel. Samtidigt hårdsparas i investeringar i ny teknik för att minska skadliga utsläpp.



På Dagens Nyheters Debattsida kräver Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund och Jan Björklund att de andra länderna inom EU ska ta sitt ansvar, medan kravet på Sverige ska sänkas. Om detta har näringsminister Maud Olofsson uppvaktat EU-kommissionen.

Motiveringen är att Sverige redan har en hög andel förnyelsebar energi och inte ska behöva öka mer. Men den energin kommer framför allt från sedan länge byggda och avskrivna vattenkraftverk. Och den räcker inte. Det krävs fler energislag för uppvärmning och motorbränsle.



Forskningen i Piteå kring svartlutsförgasningen är högintressant, men det krävs kapital för att ta de sista stegen fram till en färdig produkt som kan produceras och säljas i stor skala. Från regeringen försvaras avskaffandet av förmögenhetsskatten med att kapitalet ska tas hem och sättas i arbete.

I utvecklingen av biobränslen finns investeringsbehov, men de som har pengar satsar hellre i värdepapper. Det går inte att vänta på ängsliga rikskapitalister. Staten måste träda in.

Använd vinsterna från Vattenfall, uppmanar Stefan Edman, som tillsammans med socialdemokraternas Klimatrådslag besökte Piteå på torsdagen. En god ide. Vindkraften utvecklades i Sverige, liksom de nya solcellerna. Men det var Danmark, Norge och Tyskland som satsade på tekniken och fick både jobb och rikedomar, konstaterar Edman, bedrövad över den svenska bristen på ekonomiskt mod.

Den här gången handlar det om att göra biobränsle av svartlut. Piteå ligger långt framme, men det är mycket troligt att USA hinner före.



De nya moderaterna har utropat sig till det nya arbetarpartiet och på partistämman till det nya miljöpartiet. Ta chansen och visa vad ni går för i den disciplinen. Här finns många vinster att hämta hem. Nya verksamheter, sysselsättning, exportintäkter och hjälp till bättre klimat i Sverige och i de länder som köper tekniken.

Birgitta Pettersson

birgitta.pettersson@pitea-tidningen.se
Läs mer om