En sak till. De flesta europeiska sjukförsäkringar har en bortre gräns för hur länge den sjukförsäkrade redovisas som sjukfrånvarande i statistiken. Någon sådan gräns finns inte i Sverige och det påverkar statistiken kraftigt eftersom nästan hälften av sjukfrånvaron i privata sektorn består av långtidssjukskrivna och i offentliga sektorn är andelen så hög som 60-65 procent. De här olika sätten att redovisa slår givetvis väldigt snett när Sverige ställs mot övriga Europa.
Det här är inga faktorer regeringen tar hänsyn till. Regeringen ställer allt hårdare krav på Försäkringskassan. Det ska vara svårare att bli sjukskriven, perioderna ska kortas och långtidssjukskrivna ska tillbaka i arbete. Och Försäkringskassan, i sin tur, tillämpar de tuffare kraven på de sjukskrivna.
Sveriges Radio reportage om Kamilla Nyström, sjukskriven sedan tre år på grund av en ryggskada, avslöjade en, åtminstone efter svenska mått, omänsklig behandling av dem som vill eller ska tvingas in i innanförskapets värme där människor arbetar och belönas med jobbskatteavdrag.
Kamilla Nyström arbetstränar på en biltvätt. Jobbar åtta timmar per dag. Från sju på morgonen till fem på eftermiddagen städar hon bilar invändigt. Men eftersom hon fortfarande är sjukskriven får hon nöja sig med ersättningen från Försäkringskassan. Det blir 7 500 kronor i månaden efter skatt. Fast nu får hon mindre kvar att leva av, eftersom hon också måste betala för barnomsorgen och resan till och från jobbet.
Och arbetsträning, om man så städar bilar åtta timmar per dag, är inte arbete i regeringens regelbok för jobbskatteavdrag och därför kan det inte bli fråga om någon sänkt skatt. Det här kan vara en bra övergång under ett antal månader, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m, och tröstar med att hon nu blir mycket attraktivare på arbetsmarknaden.
För att dölja sin oattraktiva sida, ryggvärken som kan dämpa hennes prestationsförmåga, pillar Kamilla Nyström i sig tre sorters värktabletter varje dag och hoppas bli anställd så att hon får en anständig lön och jobbskatteavdrag.
Att lämna sjukskrivna därhän och låta dem gå hemma med sin värk och utbrändhet i månader och år utan allvarliga försök till rehabilitering och återgång till det gamla jobbet eller annat lämpligt arbete, är inte acceptabelt. På den punkten har socialdemokratiska regeringar syndat.
Å andra sidan är det lika, eller än mer, oacceptabelt att sjukskrivna nedvärderas och utnyttjas. Att socialdemokratiska regeringar gjort för litet för att rehabilitera och få tillbaka sjuka i arbete, rättfärdigar inte den borgerliga alliansregeringens allt hårdare tryck på de sjukskrivna att själva fixa sin situation och bli utnyttjade som låglöneslavar. Det, om något, kommer att stå samhället dyrt.