Rätt att samtala om konflikter?
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
- Det känns som om Svenskt Näringslivs opinionsbildning vunnit med 1-0. Det finns inget missbruk av konfliktvapnet, sa Byggnads ordförande Hans Tilly.
Flera andra fackförbundsledare tyckte dock att det var naturligt att ställa upp om motparten ville diskutera en fråga.
Bakom Wanja Lundby-Wedins överraskande utspel låg ett taktiskt motiv. Både Svenskt Näringsliv och Företagarna har drivit frågan om konfliktreglerna hårt. Med en borgerlig regering vid makten (och ett centerparti som vänder ut och in på sig för att vara näringslivet till lags) är risken för lagstiftning överhängande.
Wanja Lundby-Wedins schackdrag återförde frågan till parternas egen spelplan. Annat vore ju också konstigt. Det är ju kärnan i den svenska modellen att arbetsmarknadens parter själva reglerar den här typen av inbördes relationer.
För LO är det just nu dessutom en extra poäng att markera avtalet. Gång på gång under de senaste årens arbetsmarknadskonflikter - Vaxholmsfallet och salladsbaren i Göteborg till exempel - har ju arbetsgivarföreträdare uppträtt som entusiastiska påhejare av avtalslösa företagare.
Att då visa motparten att man ställer upp för avtal är en bra pedagogisk poäng.
Diskussionen handlar heller inte om rätt eller inte rätt till konflikt utan om hur konflikter ska hanteras. Redan i dag finns regler för det i huvudavtalet.
Arbetsgivarna anser att det uppstått obalans mellan fackets konfliktvapen och
arbetsgivarnas svarsmöjligheter. Sympatiåtgärder är också en nagel i ögat på arbetsgivarna.
För facket är däremot solidariteten mellan olika arbetsplatser och förbund ett viktigt sätt att öka mobiliseringen och förhandlingsstyrkan.
På den punkten lär man inte backa.
Däremot kan man även på fackligt håll se att nya tider skapat delvis nya villkor på arbetsmarknaden.
Vi har fått just-in-time-leveranser som gör företagen extremt sårbara för driftstörningar. Vi har infrastruktur (Internet) som samhället är helt beroende av. Nyckelgrupper kan lätt stänga ned hela industrin.
Även facket kan säkert tycka att det emellanåt kan vara rimligt att justera reglerna för när konfliktåtgärder blir samhällsfarliga.
I en förhandling får man både ge och ta. Vad kan LO tänkas vilja ha i utbyte? En viktig sådan fråga skulle kunna vara just arbetsgivarsidans förhållningssätt till kollektivavtalen.
Om arbetsgivarna aktivt ställt upp för kollektivavtalet och påverkat salladsbarens ägare i Göteborg så kanske
Restaurangfackets blockad aldrig hade behövt genomföras.
Att få arbetsgivarsidan tillbaka fullt ut bakom det gemensamma avtalet skulle faktiskt kunna vara en förhandlingsvinst för LO.