Öppna fönstret, Östros
EKONOMI. I slutet av 1990-talet fördes en politik lämpad för sin tid och dess problem med stora underskott i de offentliga finanserna. Tio år senare är situationen en helt annan och socialdemokraterna borde rimligtvis anpassa politiken efter det nya läget.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nyutsedda ledare i näringsliv och politik brukar lyfta fram kontinuiteten och samhörigheten med tidigare ordning.
Så också Thomas Östros när han intervjuades som socialdemokraternas nye ekonomiska talesman.
Han sa att han inte såg någon större skillnad mellan sig och företrädaren när det gällde den ekonomiska politiken. Starka statsfinanser, tillväxt och konkurrenskraft gäller fortfarande som socialdemokratiska nyckelord.
Visst.
Men jag hade önskat att Thomas Östros åtminstone öppnat fönstret lite på glänt för en ny socialdemokratisk ekonomisk politik.
För det kan ju inte vara så att det socialdemokratiska tänkandet kring den ekonomiska politiken nådde sin absoluta höjdpunkt precis i slutet av 1990-talet då linjerna lades fast.
Det var en politik lämpad för sin tid och de problem som rådde då, med stora underskott i de offentliga finanserna.
Då behövdes strikta budgetregler och ett överskottsmål som reducerade den offentliga sektorns skuldbörda. Då var det inte möjligt att föra en bred diskussion om ett rimligt inflationsmål
I vissa avseenden blev åtstramningen för stark, sysselsättning och viktig offentlig service drabbades. Men Sverige fördes ur krisen.
Nu, tio år senare, står vi i en helt annan situation. Rimligtvis bör då också socialdemokratin anpassa den ekonomiska politiken till detta nya läge.
Inslag i budgetreglerna behöver rättas till så att de fungerar bättre och inte förstärker obalanser.
Att vi måste förbereda oss för den snabba ökningen av antalet äldre i Sverige är självklart. Men bör det ske med hjälp av ett överskottsmål i de offentliga finanserna?
Att bygga ut viktig infrastruktur med överskottspengar kan till exempel vara ett betydligt bättre sätt att stärka ekonomin för framtiden.
Och hur ska vi parera stora störningar i ekonomin? Partikongressen ställde sig bakom en sysselsättningsmarginal, men den förverkligades aldrig av s-regeringen. Samhället behöver dock resurser för att möta en kraftig nedgång på arbetsmarknaden.
En annan fråga är penningpolitikens inflationsmål på 2 procent. Många ekonomer anser att det målet är alldeles för lågt satt för att den svenska ekonomin ska fungera optimalt. Bland annat försvåras lönebildningen om utrymmet för löneökningar pressas ihop.
Men trots att en förändring är sakligt motiverad förs inflationsmålet aldrig upp på dagordningen av rädsla för omvärldens reaktioner.
I opposition har socialdemokratin större frihet att diskutera sådana här frågor och borde kunna fatta beslut som grundas i första hand på ekonomisk analys.
Hittills har partiet dock verkat sitta fast i gamla trossatser och - faktiskt, tror jag - dåligt självförtroende i den ekonomiska debatten.
Om Thomas Östros till att börja med kunde återge den socialdemokratiska ekonomiska politiken större tro på sig själv vore det mycket värt.