Nytt år med nya orättvisor

Opinion2008-01-03 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
e 2007 års skattesänkningar fördelades könsmässigt minst sagt orättvist. Mer än hälften, 60 procent, gick till männen. Allra sämst gick det för de lågavlönade, deltidsarbetande och arbetslösa kvinnorna. Det nya årets politik rullar på i samma hjulspår.

Andra steget i jobbskatteavdraget genomförs. Kostnad 10,72 miljarder kronor. Regeringen har påstått att det andra steget ska gå till dem med låga löner. Men enligt riksdagens utredningstjänst, RUT, får de tre mest välmående tiondelarna av befolkningen mer än hälften av det avdraget. De tre fattigaste tiondelarna får nöja sig med sex procent.



Inte heller nu kommer de lägst avlönade upp till den ständigt "återvunna" tusenlappen. Arbetslösa, sjuka och pensionärer får ingen lättnad alls. Däremot får de vara med och betala också den nya jobbavdragsreformen!

Usla opinionssiffror för alliansen är också mot den här bakgrunden synnerligen väntat och befogat.

Till årets gåvor ska läggas att de mest välbärgade, de tre rikaste tiondelarna, tilldelades nästan 70 procent av skattesänkningarna. De fyra tiondelarna med lägst inkomster fick försämrade eller oförändrade villkor.



Hur är det då med löftet om förbättringar för en annan av Reinfeldt-alliansen så omhuldad samhällsgrupp - företagarna? Ja, inte heller landets småföretagare har skäl att vara odelat nöjda med Reinfeldt & co. Också många av dem har börjat inse att de blivit snuvade på konfekten.

Hittills har företag haft en nedsättning av arbetsgivare-
avgiften med fem procentenheter på lönesummor upp till
741 600 kronor. Från årsskiftet försvinner den rabatten. Småföretag med fyra-fem anställda som passerar den lönesumman förlorar 37 080 kronor per år. I stället har vissa, men ingalunda alla, tjänsteföretag fått löfte om en rejäl nyårsgåva för 2008:

Restauranger och frisörsalonger ska bara betala tio procent i arbetsgivaravgift, medan exempelvis blomsteraffärer och IT-konsulter får betala full avgift; 32 procent. Knappast särkilt rättvist och med svåra "gränsdragningsproblem" och stor risk för fusk till följd.



Emellertid, nyårspresenten kan bli kraftigt försenad, på grund av EU-krav - och hård kritik. Kanske fryser reformen inne helt? Ingen vet säkert. Det är inte bara de tre oppositionspartierna som bråkar med regeringen om de nya orättvisorna. Företagarna, som i huvudsak har små- och medelstora företag som medlemmar, är också missnöjda.

Den utlovade sänkningen av arbetsgivaravgiften från 32 till 10 procent för "vissa tjänsteföretag" ser som sagt ut att bli försenad en bit in på nästa år. Och det retar företag som redan planerat in sänkningen i sin budget.

Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Företagarna, verkar rejält förbaskad: "Vi har ungdomsjobb, nystartsjobb, sänkning för äldre - nu tycker jag att det är dags att radera alla nischade sänkningar och göra en generell sänkning. Varför inte omgående sänka med tio procentenheter", sa hon till SVT Rapport för ett tag sedan.

Om det nu finns pengar, varför inte sänka lika för alla?



Läs mer om