För att uppnå klimatmålet höjer regeringen koldioxidskatten. Det betyder i slutändan att bensinen blir 29 öre dyrare litern och priset på diesel åker upp med 55 öre litern. Höjningarna är piskan som ska vina över privatbilisterna för att de ska tanka etanol istället för vanlig bensin. För att uppfylla detta krävs en miljöbil och här bjuder regeringen på moroten 10 000 kronor i premie för den som gör slag i saken och byter bort sin "fossildrivna" bil.
Det är gott och väl. Men för att klara målet att bli kvitt oljeberoendet krävs stora investeringar i forskning för att få fram och producera alternativa drivmedel. Regeringen skryter också med att budgeten innehåller stora miljösatsningar. Piteå är aktuellt för stora satsningar på vindkraft och ett par världsnyheter inom biobränslen som kan få en imponerande utveckling, för miljön och för jobben.
Företaget Sun Pine AB står berett att starta tillverkning av talldiesel, ett fordonsbränsle baserat på restprodukter från massaindustrin. Fullt utbyggd beräknas fabriken producera hundra miljoner liter talldiesel per år och sysselsätta 25 personer. Det är en investering på 300 miljoner kronor.
Naturvårdsverket, länsstyrelsen, fiskeriverket, miljö- och byggnämnden i kommunen har sagt ja till produktionen. Allt är klappat och klart, utom en avgörande sak; tillståndet från miljödomstolen. Tillståndsfrågan har fastnat i miljödomstolen i Umeå och orsaken till det är att miljödomstolen inte har personal som kan ta sig an ärendet.
Det ska sparas på statliga myndigheter och verk. Domstolsverket är inget undantag, så när en av miljödomstolens tre miljöråd gick i pension passade man på att dra in den tjänsten. Två tekniska experter ska nu arbeta för tre och det innebär att miljömål samlas på hög, säger lagman Tomas Södermark, chef vid enheten i Umeå. Södermark säger också att han försökt få Domstolsverket att inse vikten av att tillsätta tjänsten. Allt utan framgång.
Bland insatta i branschen sägs att den som vill bli rik på miljövänlig energi ska satsa på att skaffa fram tillstånd och sedan sälja dem vidare. Att ta fram dem kostar just ingenting i pengar, men tar en oherrans massa tid och energi och därför är entreprenörer beredda att betala bra för ett färdigt tillstånd.
Miljöprövningar måste få ta tid, men när man som SunPine kommit så långt är det orimligt att etableringen ska gå i stå därför att en redan liten personal hos miljödomstolen beskurits med en tredjedel. Förseningen av prövningen i miljödomstolen innebär, av allt att döma, risk för att talldieselfabriken går Piteå och länet förbi.
I Alliansens vallöften ingick inte höjda bensin- och dieselskatter. Moderaterna och kristdemokraterna lovade motsatsen.
Regeringen legitimerar nu höjningarna med att klimathotet kräver att vi övergår till miljöbilar och tankar miljövänligt.
För att göra det resonemanget trovärdigt måste regeringen också bereda väg för att produktionen av biobränslen snarast kommer igång. I Sverige. Och då särskilt i Norrbotten som är i stort behov av den breddade arbetsmarknad som teknisk utveckling och nya kompetenser kan ge.
En bra början är att åtminstone inte spara på miljödomstolarnas tekniska expertis för handläggning av ansökningar om att få bidra till det Gröna Folkhemmet.