Mer mat- nyttigt, tack!

Opinion2007-10-26 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
eKroggäster som vill äta nyttigare ska snart få vägledning med hjälp av en ny organisation som kommer att certifiera restauranger och kvalitetssäkra nyckelhålsmärkta måltider. Nyckelhålet står för näringsriktig mat som inte innehåller för mycket fett, salt och socker och den nya organisationen skärper kriterierna. Bland annat sätts gräns för industriellt framställda transfetter som anses vara det värsta hotet mot hjärta och kärl. Naturliga transfetter, i exempelvis smör, är inte farligt. Faran uppstår när flytande fett härdas.

Bakom organisationen står Livsmedelsverket i samverkan med livsmedels- och restaurangbranschen. Regeringen bidrar med 2,2 miljoner kronor.



En jämförelse mellan olika länder visar att svenska livsmedel innehåller stora mängder av det farliga transfettet jämfört med danska motsvarigheter. Det kan handla om tio gånger så mycket. De låga halterna i dansk mat är ett resultat av danska politikers agerande för folkhälsan, sedan läkare krävt totalförbud för transfetter framställda på konstgjord väg.

I Sverige har organisationen Konsumenter i samverkan länge krävt av regering, myndigheter och producenter att dessa fetter ska bort från våra livsmedel. Kraven har varit resultatlösa, men nu är i alla fall någonting på gång. Förutom att guida uteätare till matställen med hälsosammare mat, ska organisationen sprida allmän kunskap om sambandet mellan mat och hälsa och vad nyckelhålsmärkningen står för.



Allt detta är för all del bra, men nog borde medborgarna ha rätt att kräva hårdare tag av regering och myndigheter mot livsmedelsindustrin. Varför ska vi överhuvudtaget behöva välja mellan farliga och ofarliga fetter i maten? Svaret är förmodligen lika enkelt som cyniskt; industrin tjänar mer pengar på att använda det farliga fettet för det är billigare.

Så länge myndigheterna hellre skyddar industrins intressen än folkets hälsa får vi följa rekommendationen från Bengt Ingerstam, ordförande för Sveriges Konsumenter i samverkan; sluta köpa produkter med härdade eller delvis härdade fetter. Så gott det nu går. Att läsa sig till vad produkter innehåller är ingen lätt match.BP



Bild:Bild som visar maträtt/restaurang



Bildtext:
Läs mer om