Marknaden fixar inte allt
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Miljontals barn världen över har de senaste veckorna blivit av med sina favoritleksaker. De måste skickas tillbaka till leksakskoncernen Mattel därför att färgen som använts av de kinesiska tillverkarna innehåller förbjudet bly. Hårdhänt får barnen lära sig att globalisering inte enbart är av godo.
Men det handlar inte bara om att kinesiska företag tillverkar farliga produkter. Kanske är det inte ens den viktigaste lärdomen. Leksaksskandalen visar framför allt hur trubbiga marknadens mekanismer är.
Enligt de mest hängivna marknadsentusiasterna ordnar utbud och efterfrågan - att köpare och säljare möts på en marknad - allt till det bästa i ekonomin. Verkligheten är betydligt mer komplicerad.
Det räcker inte med att köpare och säljare agerar kortsiktigt ekonomiskt rationellt. För att slutresultatet ska bli bra krävs ett bredare perspektiv. Att kinesiska företag levererar farliga varor kan inte bara skyllas på bristande kinesisk produktkontroll.
De som lagt ut tillverkningen av varorna till Kina har ett minst lika stort ansvar. Alldeles särskilt då det är frågan om stora multinationella företag som leksaksjätten Mattel eller stormarknadskedjan Wal-Mart.
Dessa företagsgiganter har agerat hårt och aggressivt gentemot sina kinesiska leverantörer. Krävt ständigt lägre priser på leksakståg, Barbie-dockor, modejackor och allt annat som i dag produceras i Kina.
Huvudleverantörerna tvingas i sin tur pressa priserna hos sina underleverantörer. Till sist är priset så lågt att det blir omöjligt att driva en lönsam tillverkning med de krav som gäller.
"Wal-Mart och de andra köparna fortsätter att pressa på för att få bättre villkor, oavsett hur vi har det", klagar en kinesisk textilfabrikör.
För att få vara kvar i den knivskarpa konkurrensen tvingas tillverkarna utanför lagens råmärken. De pressar lönerna, försämrar arbetsvillkoren och använder otillåtna medel i produktionen.
Visst, föräldrarna i världens rika länder kommer billigare undan i leksaksbutiken. Men vad är priset för det låga priset? Barnen utsätts för hälsorisker och de kinesiska arbetarna för orimliga arbetsvillkor. Men precis samma marknadsmekanismer verkar också i Sverige.
Ta till exempel den kommunala upphandlingen. Systemet har hittills fungerat dåligt därför att kommunerna nästan uteslutande varit intresserade av att pressa priset. När sedan upphandlingen leder till vårdskandaler på äldreboenden och sjukhem skyller yrvakna politiker ifrån sig.
"Jamen, så här menade vi inte!"
Men så blir det när man inte förstår vilka mekanismer som driver marknaden. Att enbart fokusera på priset går förr eller senare alltid ut över kvaliteten. Detta gäller både i Sverige och i Kina.
För att marknaden ska leda till socialt och kvalitativt godtagbara resultat krävs köpare som inte bara tittar på prislappen.