Juryn är fortfarande ute
OSÄKERT. Hur går det med jobben när efterfrågan i ekonomin sjunker? Då kommer det verkliga testet på alliansens jobbpolitik. Hittills är antalet långtidsarbetslösa praktiskt taget oförändrat och antalet förtidspensionerade har inte minskat under det år som gått.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
SCB:s augustisiffror tycktes tala sitt tydliga språk: Sysselsättningen har ökat med 131 000 jämfört med ett år tidigare och antalet arbetslösa är 41 000 färre.
Betyder det att alliansen arbetsmarknadspolitik fungerar?
Nja, vänner prövas i motgång, inte i medgång. På samma sätt är det med politiken. Sverige har upplevt en av de starkaste konjunkturerna på många år. Om arbetsmarknaden inte förbättrades kraftigt i ett sådant läge hade det varit sensationellt.
Den intressanta frågan är istället: Hur går det med jobben när efterfrågan i ekonomin sjunker? Då kommer det verkliga testet på alliansens jobbpolitik.
På några punkter borde också en socialdemokratisk opposition kunna ge regeringen erkännande. Regeringen har - mycket i ord, men också delvis i handling - lyft fram de många som står utanför arbetsmarknaden. Satsningar på rehabilitering, som nu föreslås, är också rätt politik, även om det återstår att se hur insatserna utformas.
Det finns samtidigt två stora problem med alliansens arbetsmarknadspolitik. Det första är att regeringen ökar polariseringen av samhället. Det sker när ersättningar för arbetslösa och sjuka dras ned, när facket försvagas och man öppnar upp för ökade löneklyftor. Fler jobb ska uppnås till stor del med press nedåt på lönerna.
Det andra problemet är att huvudpunkten i alliansens program - att minska utanförskapet - saknar en verksam strategi. I tv-intervjun hos KG Bergström sa statsminister Fredrik Reinfeldt så här på tal om de förtidspensionerade:
"De trösklar vi sänker på in i arbetsmarknaden verkar fungera för alla, men här måste man möjligen sänka tröskeln ännu mer."
Möjligen? Alliansens politik tycks helt enkelt inte fungera för dem som står allra längst bort från arbetsmarknaden. Antalet förtidspensionerade (i dag sjuk- och aktivitetsersättning) har överhuvudtaget inte minskat under det år som gått. Antalet nybeviljade ersättningar har till och med ökat.
De långa sjukskrivningarna har minskat, men inte snabbare än tidigare. Antalet långtidsarbetslösa är praktiskt taget oförändrat. Jobbavdrag och nedskärningar i a-kassan hjälper inga långtidsarbetslösa att få jobb.
Vad de behöver är utbildning, kompetensförstärkning och en anställningssubvention så att de kan få in en fot på arbetsmarknaden. Men den borgerliga regeringen drar ned på utbildningsplatserna och skär ned stöden till vuxenutbildningen.
På en rad områden är alliansens arbetsmarknadspolitik alltså fortfarande både oklar och oprövad. Därmed är det i dag omöjligt att avgöra om regeringens politik kommer att fungera. Som man säger i anglosaxiska länder: Juryn är fortfarande ute.