Det här var inga småbutiker med svag omsättning och överlevnadsproblem. Det var fyra av Sveriges mäktigaste och mest framgångsrika Ica-
butiker i Stockholm. Alla utom en, utvalda på måfå, och alla visade på samma kultur. Fusk satt i system. Om det fuskas med det känsligaste i matväg, köttfärs, och detta i de största mattemplen; hur är det då ställt med allt det andra i matväg och i alla andra livsmedelsbutiker?
Men om maten är dyr ska den också vara bra. Ha högt näringsvärde, smaka bra och vara fräsch. De kraven har konsumenterna absolut rätt att ställa. Lagstiftningen är solklar, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson som tänker ta upp köttfärsfusket med Ica. Det är förbjudet att märka om färdigförpackade livsmedel som märkts med bäst-före-datum eller sista förbrukningsdag. Förbudet grundas givetvis på att den som köper och äter av gammal mat riskerar att bli sjuk.
I juli sålde Ica-butikerna i Sverige för sju miljarder kronor. Nu väntar julhandeln och kyldiskarna står laddade. Efter Uppdrag gransknings omruskande program är det nog lagenligt märkt och förpackat i handelns diskar. Granskningar av det här slaget är nödvändiga. För den som bryter mot livsmedelslagen förefaller inte löpa någon större risk att bli avslöjad. Det är allvarligt.