Hjärtligare mat ska rädda liv

Opinion2008-02-15 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I går, på Alla hjärtans dag, fick folkhälsominister Maria Larsson en skrivelse i sin hand som kan betyda skillnaden mellan liv och för tidig död för många svenskar. Det handlar om nya europeiska hjärthälsofördraget där ett av målen är att ingen som är född på 2000-talet ska behöva dö före 65-årsålder i hjärtsjukdom som går att förebygga.

Bakom planen står europeiska hjärtläkare, världshälsoorganisationen, WHO och EU-kommissionen. För att uppnå målet vill de förbjuda transfetter i mat och slopa momsen på frukt och grönt för att fler ska ha råd att äta mer av de nyttiga livsmedlen.



Hjärt- kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och industriellt framställda transfetter, anses vara det värsta hotet mot hjärta och kärl. Naturliga transfetter, i exempelvis smör, är inte farliga. Faran uppstår när flytande fett härdas.

En jämförelse mellan olika länder visar också att svenska livsmedel innehåller stora mängder av det farliga transfettet jämfört med danska motsvarigheter. Det kan handla om tio gånger så mycket. De låga halterna i dansk mat är ett resultat av danska politikers agerande för folkhälsan, sedan läkare krävt totalförbud för transfetter framställda på konstgjord väg.



Varför använder då livsmedelsindustrin de farliga fetterna? Svaret är förmodligen lika enkelt som cyniskt, de farliga fetterna är billigare. Förmodligen också förklaringen till att vi blivit itutade att smör är farligt för hälsan.

I Sverige har organisationen Konsumenter i samverkan länge krävt av regering, myndigheter och producenter att dessa fetter ska bort från våra livsmedel. Kraven har varit resultatlösa. Regeringar och myndigheter har hellre skyddat livsmedelsindustrins intressen än folkets hälsa.

Inblandning från EU är inte alltid välkommen, men i det här fallet gör åtminstone PT:s ledarsida vågen för unionen och dess påbud. Hjärtligt tack.

Läs mer om