Bakom planen står europeiska hjärtläkare, världshälsoorganisationen, WHO och EU-kommissionen. För att uppnå målet vill de förbjuda transfetter i mat och slopa momsen på frukt och grönt för att fler ska ha råd att äta mer av de nyttiga livsmedlen.
En jämförelse mellan olika länder visar också att svenska livsmedel innehåller stora mängder av det farliga transfettet jämfört med danska motsvarigheter. Det kan handla om tio gånger så mycket. De låga halterna i dansk mat är ett resultat av danska politikers agerande för folkhälsan, sedan läkare krävt totalförbud för transfetter framställda på konstgjord väg.
I Sverige har organisationen Konsumenter i samverkan länge krävt av regering, myndigheter och producenter att dessa fetter ska bort från våra livsmedel. Kraven har varit resultatlösa. Regeringar och myndigheter har hellre skyddat livsmedelsindustrins intressen än folkets hälsa.
Inblandning från EU är inte alltid välkommen, men i det här fallet gör åtminstone PT:s ledarsida vågen för unionen och dess påbud. Hjärtligt tack.