Gnälligheten - hotet mot S

De senaste opinionsundersökningarna har inte varit någon särskilt upplyftande läsning för Socialdemokraterna. Den uppgång som förväntades efter partikongressen har uteblivit. I stället står Miljöpartiet som den stora vinnaren i opinionen. Vad kan detta bero på?

Svenskarna har tröttnat på att politikerna bara gnäller på varandra och de partier och politiker som fokuserar på att lyfta fram den egna politiken belönas i opinionsundersökningarna.

Svenskarna har tröttnat på att politikerna bara gnäller på varandra och de partier och politiker som fokuserar på att lyfta fram den egna politiken belönas i opinionsundersökningarna.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

OPINION2009-11-30 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Opinionsundersökningar är visserligen inget annat än opinionsundersökningar. Men de speglar ändå väl trenderna i valmanskåren och är därför av intresse för partierna. Dessa undersökningar har också förmågan att till stor del bli självuppfyllande profetior eftersom de tenderar att också påverka rörelser i valmanskåren.

Den intressanta frågan ur ett socialdemokratiskt perspektiv är naturligtvis varför vi fortsätter att gå kräftgång i opinionen trots att allt borde spela oss i händerna. Regeringens försämringar i arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring, den skyhöga arbetslösheten och lågkonjunkturen är faktorer som verkligen borde ge utslag. Men så är det inte.

Verkligheten är den motsatta. Ju mer våra ledande företrädare syns, och ju mer de pratar om problemen med den borgerliga politiken så minskar vi. Borgerliga ledarskribenter väljer att tolka detta som att den svenska väljarkåren faktiskt uppskattar alliansens politik och att man vill ha mer av samma. Men så är inte verkligheten ute på gator och torg. Frustrationen och ilskan är stor över växande orättvisor.

Vad är det som går fel när opinionssiffrorna dalar? Vad är det som gör att gemene man inte känner att Socialdemokraterna är alternativet utan känner större förtroende för andra partier? Och vad är det som gör att Fredrik Reinfeldt slår i taket när det gäller popularitetssiffror trots att man avskyr hans politik? Detta tål att tänka på.

Jag tror att svaret är enklare än vi tror. Socialdemokraternas ledande företrädare har fastnat i en gnällighetsfälla utav dess like. Och det går inte hem i de svenska stugorna. Svensson har tröttnat på att man skäller på varandra. Svensson vill ha besked om vad partierna vill åstadkomma, och det är här vi hittar skillnaderna mellan vinnarna och förlorarna i opinionsracet. De två stora vinnarna, Fredrik Reinfeldt och Maria Wetterstrand har något gemensamt. Det är förmågan att lyfta fram den egna politiken i första rummet.

Säga vad man vill om Reinfeldt, men nog pratar han om vad Moderaterna vill och varför. Det är lite gnäll på motståndarna där. Maria Wetterstrand gör likadant. Det är den egna politiken som står i fokus och de egna lösningarna som presenteras. Det uppfattar väljarna som trovärdigt.

Mona & Co har därför en sak att göra. Prata om "Möjligheternas land" och fyll denna socialdemokratiska politik med konkret innehåll och tydliga förslag. Prata om vår vision om det goda, rättvisa och solidariska samhälle som vi vill skapa. Tona ner gnället och tro på bärkraften i den egna politiken. Det är det som väljarna vill höra mer om. Det är det som ska övertyga väljarna om att det är Socialdemokraterna, som tillsammans med de övriga rödgröna partierna, kan skapa ett starkt och framtidsinriktat Sverige. Den gnällighet som nu präglar socialdemokratin är det stora hotet mot en valseger 2010. Och den smashen får vi absolut inte bjuda Reinfeldt& Co på. Det har Sverige inte råd med.
Läs mer om