Gamla ideer med nya namn

Opinion2007-12-03 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
eModeraterna har länge krävt marknadshyror i Sverige. Men på m-stämman i Gävle blev det nej. "Den dörren är stängd" förklarade partiledningen. Även ett förslag om att avskaffa de kommunala bostadsbolagens hyresledande roll röstades ned; dock mycket knappt, 98 mot 89. Tro för den skull inte att de borgerliga för gott har övergett tanken på att kunna köpa sig förbi bostadskön och i praktiken få en bostadsmarknad som bygger på marknadshyrestanken.

Alliansregeringen och inte minst moderaterna är durkdrivna i nyspråk. Nu visar det sig att man också rundat begreppet marknadshyror och hittat ett annat förlösande ord för i stort sett samma sak: Efterfrågestyrd hyra. Förslaget finns redan med i samrådsunderlaget till statliga Allmännytteutredningen (tolv personer), som föreslår en del ändringar i det nuvarande bruksvärdessystemet, berättade nyligen tidskriften Bofast.



Det är inte bara Stockholms innerstad som berörs av det här. Också universitetsorter som Umeå, Uppsala och andra med en het bostadsmarknad skulle definitivt påverkas med kraftigt höjda hyror i de mest centrala lägena, om och när det nuvarande bruksvärdessystemet stöps om och vi får en mera "efterfrågestyrd" hyressättning på bostadsmarknaden.

Tanken med den här förändringen är att fastighetsägare ska kunna höja hyrorna i områden där efterfrågan är större än tillgången. På tio år kan hyran öka med 63 procent, skriver Bofast.



Utredningen har klara kopplingar till Fastighetsägarnas EU-anmälan (till kommissionen och EG-domstolen) år 2005 om att den svenska allmännyttans avkastningskrav påstås snedvrida konkurrensen på bomarknaden. Regeringen har tagit chansen att skylla på EU för att komma åt hyresrättens status och den trygghet som hyrestaket ger.

Allmännytteutredningen har kommit till den slutsatsen att allmännyttans hyresledande roll "sannolikt inte är förenlig med EG-rätten". Konsekvensen, om det skulle vara korrekt, skulle bli att de privata fastighetsägarna kan ta ut högre hyror och dessutom kan räkna med stigande priser på sina fastigheter.



Utredarna av allmännyttan på bostadsmarknaden har inte bara hittat på ett nytt ord för "marknadshyra" utan också den tekniska lösningen: Hyrestaket tas bort, något som i sin tur gör det möjligt för privata fastighetsägare att sätta hyror som ligger fem procent över allmännyttans hyresnivå när "påtaglighetsrekvisitet" tas bort. En hyra på 6 000 kronor kan höjas till 9 773 kronor efter tio år, eller med 63 procent, visar tidningen Bofast i ett illustrativt exempel.

Redan nu förekommer lägesfaktorer som påverkar hyran. Men utredningen vill nu gå ännu längre. "Hyran ska återspegla vad hyresgästen är beredd att betala." Priset på bostadsrätterna i området och kötider ska förutom läget och andra attraktiva faktorer kunna påverka hyrans storlek.

Det är svårt att se att man med en sådan förändring inte i praktiken skulle hamna snubblande nära det tidigare idealet, alltså marknadshyra. Men utan att använda just det begreppet. Efterfrågestyrd hyressättning låter mindre oroande, än marknadshyror. Men i verkligheten skulle det bli nära nog synonyma begrepp. Med hjälp av lite nyspråk.



Genomförs ideen med efterfrågestyrd hyressättning skulle bostadsmarknaden på kort tid kunna bli ett av alliansregeringens tydligaste exempel på nyliberalisering av ett av svenska folkets mest grundläggande basbehov; rätten till en hyfsad bostad till överkomlig kostnad.

Robert Björkenwall

robert.bjorken@telia.com
Läs mer om