Fuskare är vi allihopa, eller ...?
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Denna, i sanning förskräckliga, historia finns att läsa i boken Plan B - den dolda jakten på välfärden.
Kortversion återfinns på onsdagens DN Debatt. Författare är Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, och Fredrik Bergström, vd för Handels utredningsinstitut.
Genom att fråga 1 275 slumpvis utvalda personer om ett trettiotal olika sätt att runda systemen har nationalekonomerna kommit fram till att 95 procent av befolkningen, vilket motsvarar 8 702 172,9 personer, nyttjar ett eller flera av sätten. Så många personer är det förstås inte. Det tar ju ett tag innan människan utvecklats så pass att hon är förmögen nog till att bedra världen.
Författarna vill lyfta fram det bekymmersamma läget i ljuset, så att vi ska inse att det inte blott är politiker (moderata statsråd? (red:s anm.) som ägnar sig åt märkliga bostadsaffärer och ignorerar teveavgifter. Hela konkarongen rundar systemen.
Bakom granskningen och rapporten uppges ligga omsorg om välfärdens överlevnad. Det rätta välfärdssystemet som gör det möjligt för människor att förbättra sin välfärd på ett lagligt sätt och inte tvingas till fusk. Här kan anas slopande av förmögenhetsskatt, lägre skatt på arbete och tjänster, lägre ersättningar, skärpta krav och kontroller.
Att stävja fusk och värna välfärdssystemet, så att det kommer dem till del som har det verkliga behovet, är helt i sin ordning.
Och det finns säkert en hel del klokt och intressant i Fölsters och Bergströms granskning. Däremot kan fusk inte tas till intäkt för att försämra trygghetsförsäkringarna, för det drabbar verkligen fel grupper.
Med tanke på den ynka procenten hederligt folk må det vara ett rent mirakel att välståndet i Sverige nått sådana höjder, att omvärlden förundras och avundas.
Kanske ligger förklaringen till landets välstånd i en annan, samtida rapport från Skatteverket. Det dåliga i den rapporten är att staten årligen snuvas på 133 miljarder kronor i skatter. Företag, små såväl som medelstora och stora (Svenskt Näringslivs medlemmar red:s anm), står för drygt 71 procent av skattefusket eller 95 miljarder kronor.
Privatpersoners obeskattade tillgångar, undangömda i utlandet, står för nästa stora post - 10 miljarder kronor.
Det här är besvärligt, men tack och lov är den överväldigande delen av svenskarna inga skattefuskare. Nittio procent av alla skatter, eller 1 300 miljarder kronor, betalas in utan vare sig kontroller eller påminnelser, konstaterar Mats Sjöstrand, generaldirektör för Skatteverket.
Tack för det Skatteverket. Folket behöver en smula upprättelse i denna tid.