En himla bra skatt

BISARRT. Det politiska spelet om fastighetsskatten blir allt mer bisarrt. Regeringen hoppar från tuva till tuva på det gungfly som bildats av allianspartiernas hastigt tillkomna kompromiss.Nu visar en undersökning att hälften av väljarna faktiskt missuppfattade alliansens vallöfte.

Opinion2007-09-03 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Väljarna trodde att talet om fastighetsskattens avskaffande verkligen betydde att skatten skulle försvinna. Men så ser ju regeringens förslag inte ut. Borttagandet av fastighetsskatten ska finansieras inom boendesektorn. Villaägare, bostadsrättsinnehavare och hyresgäster får precis som tidigare betala för sitt boende.

Det är bara ordet skatt som byts mot ordet avgift och så blir fördelningen mellan olika boendegrupper annorlunda. Exakt hur vet vi ännu inte, men att de som bor i stora och dyra hus kommer att få betala mycket mindre i skatt än tidigare är klart. Inte undra på att väljarna är missnöjda.



Det politiska fiaskot går hand i hand med ett sakligt fiasko. För vad den borgerliga regeringen är i färd med att ta bort nu är en av de skatter som även borgerligt sinnade ekonomer av flera skäl gillar.

Ett skäl är att fastighetsskatten inte slår negativt mot produktionen. Eftersom ägandet av fastigheter är noga dokumenterat är det också en träffsäker skatt.

Ett allt viktigare argument i en tid av ökad globalisering är att fastighetsskatten inte går att smita ifrån, hus kan ju inte flytta till utlandet.



När industriländernas samarbetsorganisation OECD i våras lämnade sin rapport om Sverige var avsnittet om fastighetsbeskattningen en enda lång sågning av regeringens politik.

"Att genomföra en så kraftig minskning av fastighetsbeskattningen är mycket olyckligt sett ur ett makroekonomiskt perspektiv", skrev man.

Regeringspolitiken skulle, enligt OECD, ytterligare öka gapet i beskattning mellan det redan gynnade boendet och andra tillgångar. Dessutom riskerar skattesänkningen att hälla bränsle på en redan het bostadsmarknad.



Sverige har faktiskt en i jämförelse med andra länder måttlig beskattning av fastigheter. Om något så borde fastighetsskatten därför, enligt OECD, snarare höjas. Det bästa hade varit att behålla systemet som det var 2006 med speciallösningar för boende i områden med kraftigt stigande taxeringsvärden.

Sammanfattningsvis konstaterade OECD:s skattechef: " Man ska vara väldigt försiktig med att avskaffa en skatt som fungerar".

Eller som TV-profilen Kurt Olsson säkert skulle uttryckt saken: " En himla bra skatt".



Mot den bakgrunden är de borgerligas hattande fram och tillbaka inte så förvånande. Stora delar av regeringen - finansminister Anders Borg förmodligen inkluderad - vill inte avhända sig detta skatteinstrument.

Så oavsett hur många gånger som kristdemokraterna påstår sig ha avskaffat fastighetsskatten kommer den säkert att finnas kvar. Såväl med nuvarande borgerliga regering som med en kommande socialdemokratisk.

Läs mer om