3 procent.
Nu har inflationstakten plötsligt gått över 3-procentsnivån, vilket skapade stora rubriker. Helt unikt är dock inte det inträffade. Prisökningar över 3 procent hade vi också under två månader 2003. Men hur var då inflationsekonomin, kanske du undrar som inte upplevt den tiden. Ja, därom vet jag besked, ty jag var med ?
Den var ett helvete. Löner och priser jagade varandra i en evig karusell. Facken krävde tvåsiffriga lönepåslag för att gardera sig mot kommande höga prisökningar. Avtalen drev i sin tur upp priserna ännu mer, vilket ledde till nya lönekrav och nya prishöjningar.
Som allra mest vansinnig var karusellen när fackförbunden fick in kompensationsklausuler i sina avtal som garanterade påslag om inflationen gick över en viss nivå eller om andra förbund fick ut mer. Inflationen sattes på hjul.
Nivån på prisökningarna var kanske inte det största problemet utan den mentala osäkerheten. Företagen kunde inte förutse vilka priser de måste ta ut för att täcka sina kostnader. Facken visste inte hur höga lönekrav de skulle ställa för att garantera reallöne-
ökningar.
Regeringarna ömsom vädjade och hotade. Ofta slutade det ändå med att politikerna gav upp och devalverade kronan för att komma ur knipan. Många är i dag kritiska till Riksbanken - inte utan skäl. Men rollen som garant för ett stabilt penningvärde är nödvändig och behöver spelas av någon som kan göra det med trovärdighet över en längre period.
Svenskarnas reallöner stod praktiskt taget stilla under 20 år. Först 1997 översteg reallönen nivån från 1976. Sysselsättningen hölls visserligen uppe under den här tiden, men den arbetsmarknaden var ingen långsiktigt hållbar. Baksmällan kom med rekordhög arbetslöshet när Sverige gick igenom den ekonomiska krisen i början av 1990-
talet.
Sveriges inflationshistoria är inte bara mörker. Under 1950- och 1960-talen hölls prisökningarna nere och reallöneökningarna var goda. Det är den tråd som vi tog fatt i igen på 1990-talet. Den som inte har ett eget minne av inflationens härjningar riskerar att ta alltför lätt på problemen med snabba prisökningar.
Så därför, dagens tjugoåringar - lär av historien!